Skip to main content
search

Bezoek en contact

Arno van Son
Hoeve 3
5554 XC Valkenswaard
Soort bedrijf: Zichtstal

vansonvarkenshouderij@outlook.com

Weekend van het varken

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van Son in Valkenswaard op zaterdag 10 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Valkenswaard is iedereen welkom bij de familie Van Son. Zij geven er uitleg over varkensvlees en de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf. Het Weekend van het Varken duurt bij Van Son op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Alle onderdelen uit de varkenshouderij te zien in één bedrijf

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland.

Kom ons varkensvlees proeven tijdens het Weekend van het Varken in Valkenswaard

Tijdens dit weekend kun je overal in Nederland varkensbedrijven bezoeken. In Valkenswaard organiseren Arno en Gerard Van Son leerzame en gezellige activiteiten rond hun speciale zichtstal met zeugen en vleesvarkens. Deze stallen zijn gebouwd volgens de principes van Maatlat Duurzame Veehouderij en het 1 ster Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. Dat betekent dat er in hun bedrijf extra aandacht is besteed aan dierwelzijn, diergezondheid, volksgezondheid, energieverbruik en het voorkomen van de uitstoot van ammoniak, geur en stof uit hun stallen. Vanachter glas ziet u de kraamstal waar elke week biggetjes worden geboren en waar de pasgeboren biggetjes en hun moeders worden verzorgd. U ziet er kleine biggetjes slapen of over elkaar heen buitelen om te drinken bij hun moeder. In een andere stal ziet u de speelse biggen opgroeien tot volwassen varkens. Ze spelen met speciaal varkensspeelgoed en eten voer dat gemaakt is van reststromen uit de voedingsindustrie. Zo verwerkt de familie Van Son aardappelstoomschillen, overblijfselen uit de friet- en kaasfabriek, biergist en oud brood, koek en snoep tot gezonde voeding voor hun varkens. De familie Van Son investeerde daarvoor in een hightech keuken waar ze zelf voor elk varken voer samenstelt dat precies past bij de leeftijd en levensfase van elk varken. Dat is belangrijk voor een gezonde groei van de dieren. Het verwerken van reststromen is bovendien lekker duurzaam en het voorkomt voedselverspilling. Op het dak van de varkensstallen van de familie Van Son liggen 640 zonnepanelen waarmee elektriciteit wordt opgewekt voor het eigen bedrijf en huishoudens in de regio. Het varkensvlees dat de familie van Son produceert is door alle investeringen een stuk duurzamer dan varkensvlees van traditioneel gehouden varkens. Het is te koop vanuit de automaat op het eigen erf.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Van Son van alles te zien en te doen. Vanuit de zichtstal kun je naar varkens kijken en de voerkeuken en het luchtwasproces bewonderen. Arno en Gerard vertellen graag over de varkenshouderij. Er staan allerlei informatieborden en een plattegrond met uitleg over het bedrijf. Voor de kinderen is er een springkussen, schminken en snuitje schieten. Bezoekers kunnen tijdens het Weekend van het Varken een varkenstransportwagen met de nieuwste faciliteiten voor de dieren bekijken. Natuurlijk mag iedereen het varkensvlees van de eigen boerderij proeven. Het Weekend van het Varken in Valkenswaard wordt gehouden aan de Hoeve 3 en is gratis te bezoeken op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van Van Son en nog tientallen andere zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Close Menu