Skip to main content
search

Bezoek en contact

Boerderij Ten Kate
Markeweg 6a en 8
7924 PC  Veeningen
Openingstijden: zomer 9.00-20.00, winter 9.00-17.00 uur
E-mail: b.benak@kpnplanet.nl

Over het bedrijf

De familie ten Kate heeft een gemengde boerderij met melkkoeien en zeugen. Hun bedrijf is de vierde generatie die vee houdt op deze plek. Op hun boerderij worden elke vier weken biggetjes geboren. Als de jonge dieren oud genoeg zijn, verhuizen ze naar een andere boerderij om op te groeien tot volwassen varkens.

De varkenshouderij van Henkjan en Brenda is bijzonder. Hun dieren leven volgens de strenge richtlijnen van het Frievar concept. Varkenshouders werken heel bewust samen om de gezondheid van de dieren, het management van hun bedrijf en de afzet van het vlees extra goed te regelen. Hun vlees wordt onder ander verkocht via ambachtelijke slagers, restaurants, boerderijwinkels en buurtsupermarkten in Zuidwolde, De Wijk en Ruinen onder de merknaam “Gaasterlander Kruidenvarken”. Het vlees heeft een eigen smaak en is van extra hoge kwaliteit.

Een kijkje op de boerderij

Henkjan en Brenda bouwden een zichtstal waar je naar hun varkens kunt kijken. Je ziet er de moedervarkens in hun kraamhokken met hun pasgeboren biggetjes. De kraamhokken zijn speciaal ontworpen om veiligheid te bieden aan pasgeboren biggetjes. Het is er lekker warm, de biggetjes kunnen er goed drinken bij de moeder. Zeugen kunnen in een kraamhok niet per ongeluk op hun biggetjes gaan liggen. De dieren verblijven er een korte tijd. Als de biggetjes na vier weken oud genoeg zijn om zonder hun moeder te leven, verhuizen ze naar de stal voor opgroeiende biggen. Ze hebben daar lekker veel ruimte en speelgoed om zich uit te leven. De zwangere varkens kun je via de webcam bekijken. Zij leven in een grote ruimte. Ze kunnen daar vrij rondlopen en er lekker luieren en eten in speciale ligboxen.

Kruidenmengsel geeft vlees een heerlijke smaak

Afhankelijk van hun leeftijd en levensfase krijgen Gaasterlander Kruidenvarkens elke dag hun portie uitgebalanceerde voeding. Daarnaast strooien Frievar boeren elke dag een paar handjes speciaal kruidenmengsel met eikenbast, jeneverbes, kastanjes of vlierbessen bij hun dieren. Kruiden die varkens in de natuur ook graag eten en die gezond zijn voor hun spijsvertering. Het kruidenmengsel biedt vermaak en is goed voor de band tussen de boer en zijn dieren. Het geeft het vlees een heerlijke smaak.

Lucht reinigen en duurzame warmte voor de kleintjes

Henkjan en Brenda investeerden ook in duurzaamheid en extra dierwelzijn. Een luchtwasser reinigt de lucht die uit hun stallen komt van ammoniak, stof en geur. Een warmtewisselaar en warmtepomp halen warmte uit de stallucht en mest. Deze duurzaam teruggewonnen warmte wordt hergebruikt voor het verwarmen van de vloeren bij de kleinste biggetjes. Het biedt hen extra comfort en houdt ze gezond.

‘Op en rond het erf is van alles te beleven’

De boerderij van de familie ten Kate ligt tussen fiets- en wandelknooppunt 73 en 74 in Veeningen. Het Groene Hart met onder andere een beleving pad en speeltuin liggen op loopafstand. De zichtstal van Boerderij ten Kate is daardoor een leuke bestemming voor een gezellig uitje.

Close Menu