Skip to main content
search

Bezoek en contact

De Roosendaal
Familie Van de Kamp
Beulekampersteeg 31
3882 LJ Putten
Soort bedrijf: Vermeerderaar en Wroetstalhouder

Weekendvanhetvarken

Boerderijeducatie
Familie van de Kamp ontvangt groep 1 t/m 8 van de basisschool en speciaal onderwijs voor een educatieles op de boerderij. Tijdens deze les breng je een bezoek aan de stallen met boerderijdieren en leer je meer over de dieren, kenmerken, verzorging en de herkomst van ons voedsel. Je kunt vooraf aangeven of je een bepaald onderwerp of lesonderdeel van school wilt terugzien in de boerderij-educatieles. Een les boeken kan via www.lerenbijdeboer.nl

Leven in een dikke laag strooisel om lekker in te wroeten
Op de boerderij van familie van de Kamp worden de biggetjes geboren op de boerderij. Wanneer zij 20 kg zijn komen ze in de wroetstal. De wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Hierin kunnen ze lekker luieren en wroeten. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet bij verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. De drachtige zeugen bij de familie Van de Kamp kunnen naar buiten lopen als ze dat willen. Ze worden gevoerd met granen uit de eigen regio om zo het transport van voer zo veel mogelijk te beperken. De dieren krijgen kuilvoer en stro omdat het goed is voor hun darmgezondheid en heerlijk om mee te spelen. Mest van de wroetvarkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Akkerbouwers gebruiken het graag omdat het bijdraagt aan een gezonde bodemstructuur met veel bodemleven.

Uniek concept
Elke wroetstal, ongeacht waar die staat, ziet er hetzelfde uit. Deze stallen worden gebouwd volgens de normen van het wroetvarken. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Zo ontstaat er een natuurlijk dag- en nachtritme. Alle wroetvarkens worden gevoerd met een computer gestuurde droogvoerinstallatie en krijgen allemaal hetzelfde voer. Het type varken is op elk bedrijf gelijk. Doordat ze in groepen van 20 tot 32 dieren leven, hebben ze meer bewegingsruimte. Hierdoor worden ze actiever en ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Het vlees is daardoor beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Het vlees wordt via slagers verkocht die bewust kiezen voor deze kwaliteit vlees en manier van varkens houden. Hierbij wordt een eerlijke prijs gehanteerd.

Extra aandacht voor de natuur en omgeving
Zonnepanelen op het dak van de wroetstal van de familie Van de Kamp zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Daarnaast investeren alle wroetvarken boeren in biodiversiteit. Ze planten (fruit)bomen en houtwallen op hun erf, zaaien kruidenrijke akkerranden en hangen vogelkastjes op. Wroetstallen vergen wel een extra investering maar ook meer werkplezier voor Christian, Sabine, Jan en Marian. Met de wroetvarkens kunnen ze zich bovendien beter onderscheiden in de markt. Het wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland. Meer informatie vindt je op www.wroetvarken.nl.

Close Menu