Skip to main content
search

Vlees van eigen bodem

Waardering van overheid en politiek voor de varkenssector

Vlees populair van rechts naar links

95,4 procent van de Nederlanders eet vlees. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.100 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Zest. ‘Eet u vlees’ was één van de vragen, die het bureau stelde. Het onderzoek was aangevraagd door The Pig Story, dit was bij de deelnemers aan het onderzoek niet bekend.

De deelnemers gaven ook aan van welke politieke partij zij aanhanger zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het percentage vegetariërs en veganisten klein is. Landelijk gaat het om 4,6 procent. Alleen bij de achterban van de Partij voor de Dieren en Groen Links is het aandeel vegetariërs/veganisten substantieel groter: respectievelijk 27 en 19 procent.

Nederlanders vinden vlees lekker

De redenen waarom mensen kiezen voor vlees (meer antwoorden mogelijk) waren vooral: ‘Ik vind het lekker’ (83%) en ‘Ik eet vlees om een gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen’ (49%).

De hoeveelheid vlees en vleeswaren die we in Nederland consumeren stijgt de laatste jaren licht. Dit maakte Wageningen UR eind 2020 bekend. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland is nu 77,8 kg. De stijging zit hem voor het grootste deel in het eten van pluimveevlees en een klein deel van varkensvlees. Het Wageningse onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier.

Close Menu