Skip to main content
search

Weekend van het varken 2024

Op zaterdag 14 en zondag 15 september tijdens het Weekend van het Varken kan iedereen bij verschillende varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn.

Bovendien is er van alles te zien en te beleven op de boerenerven en natuurlijk valt er ook het één en ander te proeven.

Bent u Varkenshouder, en wilt u meedoen?

Weekend van het varken

Overweegt u deelname aan het Weekend van het Varken 2024? Neem dan contact op met organisator Daphne Vliegen (dvliegen@pov.nl). Voor alle vragen en informatie kunt u bij Daphne terecht. Het Weekend van het Varken vindt plaats op 14 en 15 september 2024.

Lees hier de ervaring van Stephan Rientjes, deelnemer Weekend van het Varken 2023

“De waardering doet mensen stralen”
Geschreven door Stephan Rientjes

“Om met name de jeugd te informeren over onze mooie sector hebben we in 2023 meegedaan aan het weekend van het varken. Er is nog veel onbekendheid over varkens en de varkenshouderij. Sinds 2020 hebben we een zichtstal en daar vertellen we het verhaal van The Pig Story en natuurlijk ook van ons eigen bedrijf. Voor jezelf en de medewerkers geeft het veel waardering en energie.

De organisatie van het Weekend van het varken heb ik samen met Anne Marie Noordman opgepakt. De voorbereiding werd goed begeleid door de werkgroep van de POV met een draaiboek en veel tips. Toch kost het nog wel de nodige tijd. Allereerst met het regelen van de vergunning bij de gemeente en het regelen van de EHBO. Daarna hebben we bedrijven benaderd of ze met ons mee wilden werken, zoals de dierenarts, het veevoerbedrijf, de loonwerker etc. gelukkig wouden ze allemaal helpen. Gelukkig hadden we op de zaterdag en zondag veel hulp van familie, collega varkenshouders en vrijwilligers voor de uitleg van de varkenshouderij, de catering, het parkeren etc. etc. Iedereen die meehielp was herkenbaar aan het roze t-shirt van Zichtstal Pleegste.

Het mooiste vond iedereen het biggen knuffelen. Verder konden de mensen natuurlijk in de stallen bekijken en uitleg krijgen over de varkens en de voertechniek. De vrijwilligers van te PigStory gaven uitleg en deelde promotiemateriaal uit. Daarnaast was er een speelweide voor de kinderen met een springkussen, een blote voeten pad en veel speelgoed. Op het erf stonden de moderne machines van de loonwerker en transporteurs, maar ook enkele oude tracktoren om het verschil met vroeger te laten zien. Door het warme weer was iedereen blij met de gratis ranja, koffie of thee. Verder werden er broodjes hamburgers en worst verkocht voor het goede doel; ALS Nederland.

We kunnen terugkijken op een super mooi weekend. Door de inzet van onze medewerkers, de vele vrijwilligers van o.a. Salland Boert en Eet Bewust en aanverwante bedrijven is het heel goed verlopen. We hebben veel geïnteresseerde ouders en kinderen kunnen ontvangen, de varkenshouderij kunnen laten zien en het ware verhaal kunnen vertellen. We hebben ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan het goede doel, ALS Nederland.”

Kom ons bezoeken op één van de deelnemende locaties

Neem een kijkje in de stal van de deelnemende bedrijven en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

Deelnemende bedrijven worden later bekend gemaakt.

Close Menu