Skip to main content
search

Bezoek en contact

Familie Van de Kamp
Beulekampersteeg 31
3882 LJ Putten
Soort bedrijf: Vermeerderaar en Wroetstalhouder

Weekendvanhetvarken

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van de Kamp in Putten op zaterdag 10 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Putten is iedereen welkom op zaterdag 10 september bij de familie Van de Kamp. Zij geven er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf van hun boerderij De Roosendaal. Het Weekend van het Varken in Putten duurt op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Leven in een dikke laag strooisel om lekker in te wroeten
Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland.
Op de boerderij van familie van de Kamp worden de biggetjes geboren op de boerderij. Wanneer zij 20 kg zijn komen ze in de wroetstal. De wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Hierin kunnen ze lekker luieren en wroeten. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet bij verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. De drachtige zeugen bij de familie Van de Kamp kunnen naar buiten lopen als ze dat willen. Ze worden gevoerd met granen uit de eigen regio om zo het transport van voer zo veel mogelijk te beperken. De dieren krijgen kuilvoer en stro omdat het goed is voor hun darmgezondheid en heerlijk om mee te spelen. Mest van de wroetvarkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Akkerbouwers gebruiken het graag omdat het bijdraagt aan een gezonde bodemstructuur met veel bodemleven.

Uniek concept
Elke wroetstal, ongeacht waar die staat, ziet er hetzelfde uit. Deze stallen worden gebouwd volgens de normen van het wroetvarken. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Zo ontstaat er een natuurlijk dag- en nachtritme. Alle wroetvarkens worden gevoerd met een computer gestuurde droogvoerinstallatie en krijgen allemaal hetzelfde voer. Het type varken is op elk bedrijf gelijk. Doordat ze in groepen van 20 tot 32 dieren leven, hebben ze meer bewegingsruimte. Hierdoor worden ze actiever en ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Het vlees is daardoor beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Het vlees wordt via slagers verkocht die bewust kiezen voor deze kwaliteit vlees en manier van varkens houden. Hierbij wordt een eerlijke prijs gehanteerd.

Extra aandacht voor de natuur en omgeving
Zonnepanelen op het dak van de wroetstal van de familie Van de Kamp zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Daarnaast investeren alle wroetvarken boeren in biodiversiteit. Ze planten (fruit)bomen en houtwallen op hun erf, zaaien kruidenrijke akkerranden en hangen vogelkastjes op. Wroetstallen vergen wel een extra investering maar ook meer werkplezier voor Christian, Sabine, Jan en Marian. Met de wroetvarkens kunnen ze zich bovendien beter onderscheiden in de markt. Het wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland. Meer informatie vindt je op www.wroetvarken.nl.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf
Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Van de Kamp van alles te zien en te doen. Zo vertelt de familie graag over de Nederlandse varkenshouderij. Iedereen mag via vensters naar de varkens in de wroetstal kijken. Voor de kinderen is er de boerderij speeltuin en het jungle parcours. In het maïsdoolhof is een educatieve speurtocht over varkens uitgezet. Slagerij van den Berg is er met de Wroettruck. Daar kan iedereen hamburgers en beenham van het wroetvarken proeven. Het Weekend van het Varken in Putten wordt gehouden aan de Beulekampersteeg 31 en is gratis te bezoeken op zaterdag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij tientallen zichtstalhouders. Kijk voor adressen op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere deelnemers aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Close Menu