Skip to main content
search

Bezoek en contact

Familie Van de Kamp
Beulekampersteeg 31
3882 LJ Putten
Soort bedrijf: Vermeerderaar en Wroetstalhouder

Weekendvanhetvarken

Kom varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van de Kamp in Putten

Tijdens het Weekend van het Varken ben je op zaterdag 14 september welkom op de boerderij van familie van de Kamp in Putten. Neem een kijkje bij de varkens in de wroetstal, leer meer over de varkenshouderij en stel je vraag aan de boer of boerin! Je bent welkom op zaterdag 14 september tussen 10.00 en 16.00 uur.

Leven in een dikke laag strooisel om lekker in te wroeten

Wil jij zien hoe de varkens gehouden worden? Wat er op de boerderij gedaan wordt aan dierwelzijn? Hoe je als consument hieraan kunt bijdragen? Jouw vraag stellen aan de boer of boerin? Op zaterdag 14 september kun je van alles te weten komen over de varkenshouderij bij familie van de Kamp in Putten.

Op de boerderij van familie van de Kamp worden de biggetjes geboren. Als ze 20 kg zijn verhuizen ze naar de wroetstal, die ze in 2021 hebben laten bouwen. Dit is een unieke stal waarmee zij deelnemen aan het concept “Krullvarken”. De wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Hierin kunnen de dieren lekker luieren en wroeten. Dat is hun natuurlijk gedrag. Door de strooisel laag blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. De vaste mest van de varkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Akkerbouwers gebruiken het graag omdat het bijdraagt aan een gezonde bodem met veel bodemleven. Door de vaste mest is er minder vermenging van mest en urine, waardoor er minder ammoniak gevormd wordt. Dit is gunstig voor de omgeving en zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de stal. De drachtige zeugen bij familie Van de Kamp kunnen naar buiten lopen als ze dat willen.

Varkens houden met extra aandacht voor de dieren, natuur en omgeving

Elke wroetstal, ongeacht waar die staat, ziet er hetzelfde uit. Deze stallen worden gebouwd volgens de regels van het Krullvarken. Door de vele ramen op zichthoogte, komt veel daglicht naar binnen. Varkens ervaren er een natuurlijk dag- en nachtritme. Alle varkens worden gevoerd met een computergestuurde droogvoerinstallatie. De varkens leven in groepen van 20 tot 32 dieren. Zo hebben ze meer ruimte om te bewegen. Hierdoor worden ze actiever en ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Het vlees is daardoor beter dooraderd (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Ideaal voor o.a. slagers die zich hiermee onderscheiden in de markt. Zonnepanelen op het dak van de varkensstal van familie van de Kamp zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Alle krullboeren investeren in biodiversiteit op en rondom het erf. Ze planten o.a. (fruit)bomen en houtwallen op hun erf, zaaien kruidenrijke akkerranden en hangen vogelkastjes op. Veel boeren werken hierbij samen met een vrijwilliger die hen adviseert. Het houden van varkens in een wroetstal is onder andere door het gebruik van strooisel duurder, maar geeft veel voldoening. Het Krullvarken mocht in juni 2024 het Deltaplan Veehouderij Award in ontvangst nemen voor de samenwerking in de keten. De Dierenbescherming wil hiermee initiatieven op het gebied van een dierwaardige veehouderij aanmoedigen. Het vlees wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken kun je een educatieve tour over het erf volgen en zo van alles te weten komen over de varkens. Leuk voor jong en oud! Collega boeren van het Krullvarken zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden. Natuurlijk kun je ook een bezoek brengen aan de speeltuin met traptrekkers en boerderijdieren, genieten van een broodje Krullhamburger of pulled pork, je laten informeren bij de stand over het Krullvarken en The Pigstory etc.

Praktische informatie

Het Weekend van het Varken in Putten wordt gehouden aan de Beulekampersteeg 31 en is gratis te bezoeken op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over het concept Krullvarken vind je op www.krullvarken.nl.

Close Menu