Skip to main content
search

Bezoek en contact

Echternerpolderhoeve
Koopmanweg 30
8539 RT  Echtenerbrug
Openingstijden:  Zomertijd 11.00 -16.00 uur  Wintertijd 11.00-16.00 uur
Telefoon: 06 12190982
E-mail: mark@echtenerpolderhoeve.nl
Website www.frievar.nl

Scholen en groepen

Scholen en groepen zijn op afspraak welkom bij de familie van Sambeek.

Over het bedrijf

De familie van Sambeek begon 35 jaar geleden een varkenshouderij met zeugen die regelmatig jonge biggetjes krijgen. Een deel van de jonge dieren groeit hier op tot volwassen varkens. Bij de familie van Sambeek leven varkens volgens het Frievar concept. Hierin werken varkenshouders samen om de gezondheid van de dieren, het management van hun bedrijf en de afzet van het vlees extra goed te regelen. Hun vlees wordt onder de merknaam “Gaasterlander Kruidenvarken” verkocht via groothandel voor restaurants en bedrijven HANOS en via ambachtelijke slagerijen. Het vlees heeft een eigen smaak en is van extra hoge kwaliteit. De varkens leven bovendien volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Daardoor hebben ze meer daglicht, ruimte en speelgoed in hun verblijven.

Een kijkje op de boerderij

Zichtstal

Vanuit de zichtstal van de familie Van Sambeek zie je zwangere varkens leven in een grote ruimte. Ze kunnen er vrij rondlopen, scharrelen en socializen met elkaar. In de ligboxen kunnen varkens lekker luieren, slapen en tot rust komen. De varkens dragen transponders in hun oren die alle informatie bevatten over de leeftijd, gezondheid en zwangerschappen van elk varken. Het is belangrijke informatie voor de boer. Transponders helpen bovendien om elk varken de juiste hoeveelheid en soort voer te geven.

Pasgeboren biggetjes

Via de ramen aan de buitenkant van de stal, kun je de moedervarkens met hun pasgeboren biggetjes zien. Ze leven in gangbare kraamhokken die speciaal ontworpen zijn om veiligheid te bieden tijdens de geboorte en de eerste tijd daarna. Het is er lekker warm en de biggetjes kunnen er goed drinken bij de moeder. Als de biggetjes na vier weken oud genoeg zijn, gaan ze naar de stal voor opgroeiende biggen.

Duurzame energie

De boerderij van de familie Van Sambeek is duurzaam. 2400 zonnepanelen zorgen voor veel groene energie. Een derde van de elektra wordt gebruikt op het eigen bedrijf. Energie voor 1600 huishoudens (het hele dorp Bantega) wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Via een slimme techniek wint de familie van Sambeek warmte uit haar stallen terug. Die gebruikt ze voor de vloerverwarming in de kraamstal en de centrale verwarming bij jonge biggen.

Kruidenmengsel geeft vlees een heerlijke smaak

Frievar boeren geven elke dag een paar handjes speciaal kruidenmengsel met eikenbast, jeneverbes, kastanjes of vlierbessen aan hun varkens. Het kruidenmengsel biedt afleiding. Het is goed voor de spijsvertering en de band tussen de boer en zijn dieren. Het kruidenmengsel geeft het vlees een heerlijke smaak. Het Frievar varken is een speciaal ras. De varkens zijn sociaal, ze zorgen goed voor hun kleintjes en het vlees is extra sappig en smaakvol.

De Echtenerpolderhoeve ligt aan de Tjonger fietsroute

Close Menu