Skip to main content
search

Deze organisaties vertellen The Pig Story

Trotse Jonge Boeren

Trotse Jonge Boeren zet zich actief in om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en de agri- en foodsector.

Trotse Jonge Boeren zijn trots op hun vak en willen laten zien waarom het werk van de agrarische sector belangrijk is voor de maatschappij. Iedereen die zich aangesproken voelt mag zich presenteren met bovenstaande slogan!

‘Trotse Jonge Boer aan het woord’ verschijnt iedere week op de Facebook-pagina van Trotse Jonge Boeren. Een jonge boer(in) vertelt over zichzelf, wat er gedaan wordt in het dagelijkse leven, de connectie met de agrarische sector, wat hem/ haar een Trotse Jonge Boer maakt en waar hij/ zij het meest trots op is.

Trotse jonge boeren

Boerengids!

Zoek de boerderij bij jou in de buurt! Ben je op zoek naar een boerderij bij jou in de buurt? Kijk dan eens rond op Boerengids.nl. Hier staan vele verschillende soorten boerderijen zoals: een boerderijwinkel, een melktap, leuke activiteiten met dieren, logeren bij de boer of een van de vele andere mogelijkheden.

Bekijk de website en bezoek de boerderij bij jou in de buurt en geniet van alles wat de boerderij te bieden heeft.

Laat je inspireren op Zoekdeboer

Wil je naar de boer? Laat je inspireren op Zoekdeboer.
Zoekdeboer is een website waar je allerlei leuke adressen kunt vinden waar jij als consument terecht kunt voor een boerderijwinkel, een dagje uit, een feestje,
een vergadering of om te logeren bij de boer.

Kortom, wil je een boerderij bezoeken neem dan zeker eens een kijkje op dit leuke inspirerende platform.

zoekdeboer

Varkens Vandaag

Een eerlijk en positief beeld van de Nederlandse varkenshouderij is belangrijk voor het draagvlak, de afzet en de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij. Daarom nemen varkenshouders in heel Nederland zelf het voortouw om consument en maatschappij in hun regio te bereiken met positieve activiteiten en nieuwsberichten over de varkenshouderij. De varkenshouders zoeken daarbij de samenwerking met toeleveranciers en collega varkenshouders in de genoemde regio. Varkens Vandaag was vóór het ontstaan van The PigStory hier al mee bezig. Nu The PigStory er is wordt dit gezamenlijk opgepakt.

Team Agro NL

Team Agro NL is een koepel waarin reeds bestaande pr-initiatieven, boeren & tuinders samenwerken. Door deze krachtenbundeling wordt gewerkt aan effectieve en slagvaardige communicatie en public relations voor de hele sector. Samenwerking, planning en afstemming met elkaar staan centraal. Zo voorkomen we versnipperde boodschappen die het grote publiek niet bereiken. Het doel van Team Agro NL is om, door samen op te trekken, een krachtige sectorpromotie tot stand te brengen.

Boerderij Educatie Nederland

Leerlingen van zowel het basisonderwijs als van middelbare scholen en speciaal onderwijs zijn blij verrast na het volgen van een les op de boerderij. De educatieboeren zijn ingesteld om les te geven aan jong en oud. Voor het bezoek aan de boerderij wordt overlegd welke invalshoek de docent wenst en welke onderwerpen voor de leerlingen belangrijk zijn. Welke thema’s worden behandeld op school of binnen welk vak het boerderijbezoek past. Bekijk het promotiefilmpje van Boerderijeducatie Nederland.

Door de cursussen die de boeren volgen en het lesmateriaal dat beschikbaar gesteld wordt aan de leerlingen is een boerderijles een prachtige aanvulling op de schoollessen. Kijk op de website van boerderij Educatie Nederland voor informatie.

Boert Bewust

Weet jij waar je eten vandaan komt? Misschien heb jij vraagtekens bij de manier waarop voedsel geproduceerd wordt in Nederland, of heb je juist helemaal geen beeld daarbij. De deelnemers van Boert Bewust willen heel graag meer verbinding met de samenleving, dus ook met jou. Alleen door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat wederzijds respect en meer betrokkenheid van jou als consument bij je voedsel.

Boert Bewust is ontstaan in de Gelderse Vallei op initiatief van 3 varkenshouders die graag meer contact wilden met hun omgeving. In 2013 is het initiatief van start gegaan en inmiddels zijn we actief in 9 streken en doen boeren en tuinders uit diverse sectoren mee aan Boert Bewust.

Kijk achter de deuren van de melkstal, kom eieren rapen of kruip in de huid van een fruitteler en help mee appels plukken. Onze deelnemers staan open voor al jouw vragen. Veel van de activiteiten zijn ook gericht op kinderen, zodat zij zelf zien en leren waar bijvoorbeeld kaas, fruit en vlees vandaan komt. Bezoek onze website www.boertbewust.nl voor een overzicht van alle streken. Op de websites van de streken vind je de deelnemers en hun activiteiten.

Van Dieren Ontdekpark

Aeres Barneveld heeft de ambitie om door te groeien tot een dierenontdekpark, waar studenten in een inspirerende omgeving leren voor dieren te zorgen en leren hun verhaal te vertellen aan een breed publiek. Hierdoor willen we studenten optimaal voorbereiden op een baan in de sector dier. In het thema ‘de Zwijnenstal’ zijn we, samen met onze partners zoals POV, van plan om verschillende houderijsystemen in de varkenshouderij te laten zien. Studenten leren werken in deze stal en leren het verhaal te vertellen over de onderwerpen ‘Het varken als dier’, ‘Het varken als kringloopdier’, ‘het varken in de keten’, ‘de ondernemer in de varkenssector’ en ‘Actualiteiten’. Je leest over de plannen op www.vandierenontdekpark.nl

POV

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) behartigt de belangen van varkenshouders. Varkenshouders kunnen lid worden van deze organisatie. De POV is in 2014 erkend door het Ministerie van Economische Zaken. Dit betekent dat de doelen die de POV nastreeft, passen binnen de eisen die Europa stelt aan een producentenorganisatie.

LTO Nederland

LTO Nederland is dé ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. LTO Nederland behartigt de belangen van 35.000 leden door te werken aan een gunstig ondernemersklimaat voor agrariërs in Nederland en Europa.

LTO Nederland ondersteunt en verbindt ondernemers in de land- en tuinbouwsector. We zetten ons in voor gezonde dieren en planten en een gezonde omgeving en hebben volop oog voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, waterkwaliteit, natuur en landschap.

Als derde werkgeversorganisatie van Nederland zorgt LTO Nederland ook voor goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen in onze mooie sector.

Boer in de klas (Agractie Nederland)

Agractie Nederland vindt het belangrijk dat alle kinderen in Nederland het echte verhaal van de voedselmakers van Nederland te horen krijgen! Daarom startten wij het educatieprogramma Boer in de Klas. Omdat het niet voor alle scholen mogelijk is om een bezoek aan een boerderij te brengen, brengen wij de boerderij naar school!

Boer in de klas is een educatieprogramma waarbij gastboeren hun eigen verhaal in klassen op de basisschool komen vertellen. Ze vertellen een algemeen stukje over de agrarische sector en zoomen daarna in op de sector waarin ze zelf werken en vertellen daarna vooral over hun eigen bedrijf. Ze doen dat aan de hand van foto’s, filmpjes en attributen uit de dagelijkse praktijk. Ervarend leren op school dus.

Ook een gastboer op school? Kijk voor meer informatie op www.boerindeklas.nu of neem contact op via boerindeklas@agractie.nl.
Voor het reserveren van een gastboer kan gebruik gemaakt worden van subsidieprogramma Jong Leren Eten (www.jonglereneten.nl).

Oijnk! Eerste themawinkel over het varken

Eyecatcher in Oijnk! is een grote designwand waar bezoekers alles kunnen leren over producten die gemaakt worden van het varken. De producten zijn in de winkel te koop. Er zijn verschillende soorten snoep, verf, kwasten, papier, knutselspullen en verzorgingsproducten te koop die gemaakt zijn met ingrediënten uit het varken zoals gelatine, glycerine, vetzuren, varkenshaar en collageen. Het gaat om producten van een bijzondere kwaliteit die zeker niet op elke hoek van de straat te vinden zijn. Oijnk! verkoopt ook vleeswaren van het varken, zoals Eigezwijns worsten en hamburgers, bijzondere paté, bloedworst en balkenbrij. In de winkel vindt u ook gekke en kunstzinnige producten van het varken: gierbier, chocolade met bacon en mokken en vazen die gemaakt werden met behulp van een mal van een echte varkenssnuit.

Close Menu