Skip to main content
search

Bezoek en contact

Fokbedrijf Brummelhuis
Bekkenhaarszijweg 3
7645AK  Hoge Hexel
Openingstijden: Op afspraak

Een kijkje op de boerderij

Fokbedrijf Brummelhuis

Onze familie bestaat uit Harrie en Josephien, Jarno, Marije, Stella en Dion wij wonen dus met drie generaties op ons prachtige erf in Hoge Hexel. Wij hebben een varkensbedrijf met zeugen en biggen (subfokbedrijf). De vrouwelijke biggen die bij ons geboren worden gaan als ze groot genoeg zijn, als fokgelt, naar andere zeugenhouders. Daar krijgen ze dan zelf weer biggen.

De varkensfokkerij is echt onze passie! Het fokken van de Topigs-50 en Topigs-70 vermeerderingszeugen doen wij in de basis met 2 lijnen: het landvarken (witte zeug) en de Terra (zwarte zeug). Deze Terra is een vrij uniek varken, want naast de prachtige kleur (helemaal zwart, met een witte band over de schouders) zijn er wereldwijd slechts 400 zuivere Terra’s! De Terra genetica is essentieel voor het fokken van de Topigs-50 vermeerderingszeug (een robuuste/degelijke zeug waar andere zeugenhouders goed mee uit de voeten kunnen).

Vrijloop-kraam-opfok-hok 

In onze stal is nog iets bijzonders te zien en dat is ons zelf ontworpen vrijloop-kraam-opfok-hok. Bij ons loopt zeug in het kraamhok vrij rond bij de biggen en blijven de biggen nadat ze gespeend worden in het hok. D.w.z. als de biggen 4/5 weken oud zijn kunnen ze op eigen benen staan en gaat de zeug bij ze weg. De biggen blijven dan lekker relaxed samen met hun broertjes en zusjes in hun vertrouwde hok.
Inmiddels wordt onze stal door veel collega varkensboeren in binnen- en buitenland nagebouwd en daar zijn we stiekem best wel een beetje trots op!
Het is een prachtig gezicht om de interactie tussen zeugen en biggen te zien. Met dit hok bereiken we een tevreden zeug, tevreden biggen EN een tevreden boer!

Skybox – op afspraak

Wil je ook een keertje komen kijken?….. dat kan op afspraak! We hebben een skybox waarbij je naar binnen kan kijken in de kraamafdeling. De skybox gebruiken we ook voor boerderijeducatie, er is veel informatie te vinden over varkens en we vertellen er graag over!

Close Menu