Skip to main content
search

Bezoek en contact

De Daltonhoeve, familie Van Zutphen
Heisteeg 9
5465 NZ  Zijtaart
E-mail: eric.jac.zut@daltonhoeve.nl, tel.: 06 54917420

Groepen en scholen

De Daltonhoeve is dagelijks te bezoeken vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur . De toegang is gratis en op de borden van de pig story kun je alle informatie vinden over de varkens en de biggen.
Wil je met een groep de boerderij bezoeken en meer uitleg van de varkenshouder dan kun je een mail over sturen of bellen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Bekijk de video over het bedrijf

Een kijkje op de boerderij

Boerderij de Daltonhoeve is in 2009 gebouwd in het landbouw ontwikkelingsgebied. De Daltonhoeve, werd vernoemd naar de vier zonen van Eric en Jacqueline van Zutphen.
Op dit varkensbedrijf zijn ruim 500 zeugen aanwezig en meer dan 2000 duizend biggen. De dragende zeugen liggen heerlijk in het stro waar ze tot aan het werpen blijven. Als ze gaan werpen (bevallen) dan gaan ze naar de kraamstal waar de biggen geboren worden. De biggen blijven vervolgens 4 weken bij de zeug. Na die 4 weken worden ze gespeend ( dan drinken ze geen melk meer bij de zeug). De gespeende biggen gaan dan samen naar een afdeling waar ze verder groeien totdat ze gemiddeld 25 kilo wegen. Dan verlaten ze met 10 weken het bedrijf en gaan ze naar een vleesvarkenshouder. Op de Daltonhoeve zijn de verschillende diergroepen van achter het raam te bekijken.

 

Naast het houden van zeugen en biggen is het varkensbedrijf energieneutraal er liggen vanaf 2011 zonnepanelen op het dak van de stallen. En is er een warmtepomp.

Zichtstal boven

De familie van Zutphen wil bezoekers graag iets leren over de Nederlandse varkenshouderij. Daarom investeerde ze in twee zichtruimtes waar iedereen zonder afspraak welkom is. In de bovenste zichtruimte zie je vanachter glas, dragende zeugen in het stro. Hier verblijven moedervarkens bijna hun hele zwangerschap (115 dagen). Stro vinden varkens heerlijk om in te spelen, luieren en slapen. Dragende zeugen krijgen speciaal voer met alle voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens hun zwangerschap. De zeugen eten ook een beetje van het vezelrijke stro. Dat is gezond voor hun darmen en geeft een lekker verzadigd gevoel.

Zichtstal beneden

Vanuit de bovenste zichtstal kun je ook een kijkje nemen in de inseminatiestal. Daar verblijven varkens ongeveer een week om bevrucht te worden. Met een speciaal echoapparaat controleert de familie van Zutphen of de varkens zwanger zijn. In de zichtruimte beneden is het volop genieten van de moedervarkens en hun pasgeboren biggetjes. Kleine biggetjes zijn speels en drinken heel vaak bij hun moeder. De moedervarkens verblijven vlak na de bevalling, tijdelijk in een speciaal kraamhok. Het hok zorgt ervoor dat het grote moedervarken niet per ongeluk op haar kleintjes kan gaan liggen.

‘Picknicken en spelen op De Daltonhoeve’

Op het erf van de Daltonhoeve vind je een picknickbankje en speeltoestellen. Het is daarom een gezellige stop voor een fiets- of wandeltocht.

De Daltonhoeve heeft in 2013 de gouden krul gewonnen een prijs vanuit de sector voor het mooiste varkensbedrijf van Nederland. De waardering hiervoor komt voornamelijk door de inpassing van de stallen in het landschap. En de beplanting rondom het bedrijf en de vijver waar al het regenwater in wordt opgevangen.

‘In 2013 de gouden krul gewonnen!’

Close Menu