Skip to main content
search

Bezoek en contact

Kijk, doe en zorgboerderij Aan ’t Zandeinde
Zandeinde 1
8148 PS  Lemele
Website: www.zandeinde.nl
E-mail: info@zandeinde.nl
Tel: 06 226 847 34 of 06 136 089 64

Facebook: https://www.facebook.com/AantZandeindeKijkDoeEnZorgboerderij/

Toeristen, groepen en scholen

Toeristen, groepen en scholen zijn van harte welkom voor een kijk, doe of speelprogramma op maat.

Over het bedrijf

Gerdy Hasselhorst en Anneke Jeeninga hebben in Lemele een kijk-, doe- en zorgboerderij. Hun boerderij is één van de kleinste varkenshouderijen van Nederland. Van maandag tot en met vrijdag komen hulpboeren in het kader van dagbesteding. Ze helpen bij de verzorging van de 15 zeugen en  hun biggetjes die op biologische wijze worden gehouden.  Dat betekent dat varkens er meer ruimte en toegang tot een weide hebben.  Biologische varkens eten biologisch voer dat geteeld is zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Een kijkje op de boerderij

Kijk-, doe- en zorgboerderij  Aan ’t Zandeinde is geen echte zichtstal. De dieren lopen er gewoon buiten. Wie het erf bezoekt ziet buiten de grote beer, het mannetjes varken lopen. Hij zorgt voor de bevruchting van de 15 moedervarkens. Als de varkens zwanger zijn lopen ze lekker buiten in de wei. Ze kunnen er spelen in de modder. Zeugen met hun pasgeboren biggen verblijven in de kraamstal. Die biedt meer warmte en veiligheid aan de pasgeboren dieren.  Als de biggen oud genoeg zijn om zonder hun moeder te kunnen leven gaan ze naar de huisvesting voor opgroeiende biggen. Opgroeiende biggen kunnen net als dragende zeugen naar buiten om een frisse neus te halen. Als de biggen een half jaar oud zijn, verlaten ze de boerderij om geslacht te worden.

‘Op en rond het erf is van alles te beleven’

Aan ’t Zandeinde ligt aan het Pieterpad en op de route van rondje Ommen-Zuid. Op het erf van Aan ’t Zandeinde leven nog meer dieren zoals een paard, pony’s, kippen en cavia’s. Alle dieren worden verzorgd door de boerinnen, geholpen door de hulpboeren, vrijwilligers en stagiaires. Er is ook een groentetuin en belevingsterras.

Close Menu