Skip to main content
search

Worden varkens alleen voor het vlees gehouden?

In eerste instantie wordt het varken voornamelijk gehouden voor het vlees. Er zijn verschillende stukken vlees die van het varken komen.

Hiernaast zie je een plaatje van een aantal stukken vlees dat van het varken komt, in het plaatje kun je ook zien van welke plek in het varken het stukje komt. Er zijn naast de stukken die op dit plaatje genoemd worden wel meer stukken vlees die er van een varken gemaakt kunnen worden.

onderwijs
varkensvlees

Alle stukjes van het varken worden gebruikt. De goede stukken vlees gaan naar de slager. Daarnaast wordt de huid bijvoorbeeld gebruikt voor schoenen en tassen. Maar ook worden delen van het varken gebruikt om drop of bier te maken. Als je op medisch gebied gaat kijken is een varken ook heel nuttig, een hartklep van een varken kan worden gebruikt om die van een mens te vervangen. Aan de binnenkant lijkt het varken namelijk heel erg op een mens. Ook in een aspirine (een pijnstiller) zit varken, namelijk collageen. Van de beenderen van het varken wordt verf en behanglijm gemaakt.

Varkensvet wordt onder andere gebruikt voor tandpasta, shampoo en dagcrème, maar ook de antivries voor je auto zit varkensvet.

Van de huid en de botten wordt gelatine gemaakt. Dit wordt gebruikt voor veel etenswaren, zoals drop, kwarktaart, tiramisu, etc. Het varkenshaar wordt gebruikt in (scheer)kwasten. Als er dan nog iets over is van het varken, wordt dat gebruikt om groene stroom te maken.

Varkens zorgen tijdens hun leven ook voor een heel waardevol product, namelijk mest. Varkens produceren hun hele leven mest. De mest van het varken valt door de roosters. Dit zijn kleine spleetjes in de vloer. Onder de roosters zit een put, dit is een grote bak waarin de mest wordt verzameld.

Deze mest wordt gebruikt om op het land planten te laten groeien. In mest zitten goede voedingsstoffen voor planten. En deze planten kunnen wij mensen opeten of het varken zelf. Op deze manier is er dan sprake van een kringloop.

Eigenlijk zijn alle dieren onderdeel van de kringloop van mestproductie. Elk dier produceert namelijk mest. Maar het varken is, naast de mestkringloop, bij nog veel meer kringlopen betrokken.

Voor het maken van varkensvoer worden veel bijproducten gebruikt. Dit zijn resten uit de voedselverwerking voor de mens (65%), resten van de akkerbouw (25%), maar ook resten van het menselijk voedsel (10%).

Close Menu