Skip to main content
search

Wist je dat over Duurzaamheid en Innovatie?

Wist jij dat de biggenbedjes verwarmt worden door zonne-energie?

  • Door gebruik te maken van zonnepanelen kan er energie opgewekt worden, waardoor de biggen een lekker warm bedje krijgen.

Wist je dat de biggen zichzelf warm houden?

  • Door een dakje te maken voor de biggen in het hok, blijft de eigen geproduceerde warmte laag aan de grond. Zo houden zij elkaar warm.

Wist je dat er ook snoepjes, koekjes en zelfs patat in varkensvoer zit?

  • Patatjes die te lang zijn, koekjes die verkruimeld zijn en snoepjes die een verkeerde kleur hebben, in de winkel mogen ze niet meer in de schappen liggen. Restproducten uit de voedselindustrie worden verwerkt in varkensvoer. Super duurzaam!

Wist je dat de lucht uit de varkensschuren gewassen worden?

  • Zo wordt de geur en de uitstoot vele malen minder. Een goede innovatie dus!

Koning van de Kringloop

Het varken is het ultieme kringloopdier!

Het varken is een alleseter en eet veel dingen die wij niet meer lekker vinden. Wist jij dat hij veel producten eet die de mens niet meer opeet?

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan oud brood of koekjes, maar ook kapotte boogjes macaroni of snoep want niet helemaal de juiste vorm heeft.

Als het varken dat allemaal heeft opgegeten dan moet hij natuurlijk ook poepen! Wist jij dat deze mest wordt gebruikt op het land, om planten te laten groeien!

Deze planten zijn bijvoorbeeld ook groenten die wij op kunnen eten.
Duurzaamheid

Pleun gaat op bezoek bij de broers Egelmeers. Zij gaat met hen een kijkje nemen op hun duurzame bedrijf. Willem en Math laten zien wat de varkenshouderij al doet op het gebied van duurzaamheid. Zo laten zij bijvoorbeeld zien dat ze zonnepanelen hebben, ze een luchtwasser hebben met een warmtepomp en zo voeren ook zij veel reststromen. Wil jij zien hoe ze dat doen?

Vierkantsverwaarding

Pleun gaat in deze video op bezoek bij Suzanne Ruesink, zij heeft een varkenshouderij en daarbij ook een restaurant. In het restaurant worden de lekkerste recepten gemaakt met álle onderdelen van het varken! Zo heeft de chef kok voor het restaurant vandaag een poot van een varken klaargemaakt! Als alle onderdelen van een varken gebruikt worden, noem je dat met een moeilijk wordt vierkantsverwaarding.

Close Menu