Skip to main content
search

Bezoek en contact

Boerderij Van Son
De Hoeve 3
5554 XC Valkenswaard
Openingstijden: zomer 10.00-20.00 winter 10.00-20.00 uur
Website: www.vleeshuisje.nl
E-mail: vansonvarkenshouderij@outlook.com
Tel: 06 37431153

Groepen en scholen

Groepen en scholen zijn op afspraak van harte welkom bij de familie Van Son voor een rondleiding.

Over het bedrijf

Familie van Son heeft in Valkenswaard een varkensbedrijf. Op dit bedrijf leven moedervarkens die regelmatig jonge biggetjes krijgen. De jonge dieren groeien er op tot volwassen varkens die rijp zijn voor de slacht. Gerard, Katie en Arno willen graag aan iedereen laten zien hoe varkens bij hen leven. Ze investeerden in een speciale zichtstal. Daar kun je elke dag, zonder afspraak naar de varkens kijken. Vanuit de vleesautomaat koop je het vlees van hun eigen varkens. De familie van Son runt een stukje verderop in de straat ook een eigen kinderopvang “Bij de Boer”.  Kinderen kunnen er spelen en zich ontwikkelen in de buitenlucht.

Een kijkje op de boerderij

Op het bedrijf van de familie Van Son kun je door de zichtvensters de kraamzeugen bekijken. Vlak voor de geboorte verhuizen dragende zeugen naar deze afdeling. Hier kan de geboorte veilig plaatsvinden en is alles erop gericht om zeugen en pasgeboren biggetjes de eerste tijd na de geboorte goed te verzorgen en te controleren. De speciale kraamhokken zijn zo ontworpen dat alle biggetjes goed bij de moeder kunnen drinken. Het hok voorkomt dat de zeug niet per ongeluk op haar kleintjes gaat liggen.

Extra aandacht voor dierwelzijn

In de skybox kun je de vleesvarkens van bovenaf bekijken. De varkens op dit bedrijf leven volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Er is in deze stallen meer aandacht voor het natuurlijke gedrag van de varkens. Door extra faciliteiten als meer daglicht, meer ruimte en (eetbaar) speelgoed in de vorm van stro, kunnen varkens beter wroeten, luieren en samen spelen. Als een vleesvarken een half jaar oud is, is het volwassen. Het dier weegt dan ongeveer 100 kilo.

Duurzaam ondernemen

Drie maal per dag krijgen de varkens een portie uitgebalanceerd voer. Het bevat alle vitaminen, mineralen en energie om varkens vitaal te houden en verantwoord te laten groeien. Het voer stelt de familie Van Son zelf samen door bijvoorbeeld oud brood, frietschillen en resten uit de bier-, snoep- en koekfabriek te mengen met krachtvoer. Hergebruik van reststromen uit de voedingsindustrie is lekker duurzaam. Zonnepanelen op het dak van de varkensstal zorgen voor duurzame elektriciteit. De energie die overblijft levert de familie van Son aan het energiebedrijf als groene stroom(goed voor zo’n 100 huishoudens. Een biologische luchtwasser reinigt alle stallucht van geur, stof en ammoniak. Zo belast de familie van Son de buurt en de omgeving niet.

‘Op en rond het erf is van alles te beleven’

Op en rond het erf van de familie van Son is van alles te beleven. Er staan informatieborden over de varkenshouderij. Buiten bij de skybox staat een fotowand om een leuke groepsfoto te maken. De boerderij ligt vlakbij natuurpoort de Malpie die toegang geeft tot het natuurgrenspark De Groote Heide op de grens van Nederland en België. Er zijn veel wandel- en fietsroutes en tal van bezienswaardigheden.

Close Menu