Skip to main content
search

Bezoek en contact

Ons Berkhout varken
Doreen vd Berkmortel
houtsestraat 26
5492 TM Sint-Oedenrode

doreen@berkmortel.eu

weekend van het varken

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode op zaterdag 9 en zondag 10 september

Op zaterdag 9 en zondag 10 september kan iedereen bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Sint-Oedenrode is iedereen welkom bij de familie Van den Berkmortel. Zij geeft er zelf uitleg over haar duurzame varkenshouderij en organiseert allerlei leuke activiteiten op haar erf. U bent hier beide dagen welkom van 10.00 tot 18.00 uur.

Kijken hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij

Steeds meer varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 9 en 10 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. Zo stellen Marcel en Doreen voor de 13e keer hun bedrijf open voor het publiek. Maar liefst 60 vrijwilligers helpen mee. Aan de Houtsetraat 17 kun je dragende zeugen in groepen zien lopen, relaxen, eten en drinken. Via een speciaal zichtvenster kun je van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bewonderen. Ze drinken er, buitelen wat over elkaar heen en reageren op de geluiden van hun moeder. Misschien zie je zelfs biggetjes geboren worden. Als de biggen oud genoeg zijn, verhuizen ze naar het vleesvarkensbedrijf aan de Houtsetraat 26. Daar groeien ze op in groepen.

Duurzame varkenshouderij produceert zelf voer en elektriciteit

Aan de Houtsestraat kunnen de gasten ook de brijvoerkeuken van de familie Van den Berkmortel bewonderen. Daar maakt ze zelf voer voor varkens van reststromen uit bijvoorbeeld de frietindustrie. Iedereen kan er zien hoe varkensstallen bij warm weer, worden gekoeld. Zonnepanelen op het dak van de stallen zorgen voor elektriciteit voor het eigen bedrijf én huishoudens in de regio. Op het erf van de familie Van den Berkmortel is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn er veel bomen geplant en is er een natuurpoel aangelegd. Het varkensvlees dat wordt geproduceerd door Marcel en Doreen is door al deze investeringen een stuk duurzamer dan vlees van traditioneel gehouden varkens. De vleespakketten van de eigen varkens worden daarom gebruikt voor de BBQ-arrangementen op het eigen bedrijf. Ze zijn te koop in de boerderij.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken kun je bij Van den Berkmortel vanuit een speciale zichtruimte naar de varkens kijken en de voerkeuken bezoeken. Er zijn biggetjes om te knuffelen. Kinderen kunnen spelen in de maïsbakken, het maïsdoolhof, de strotoren en op het parcours met traptrekkers. Er is knutselen, bumping-ball-football, schminken en ponyrijden. Kinderen mogen zelf hamburgertjes en pannenkoekjes bakken op het kinder-BBQ-plein. Er rijden een huifkarren tussen beide locaties. Er is een mega barbecue waar delicatessen van de eigen varkens worden bereid.

Meer info

Het Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode wordt gehouden aan de Houtsestraat 17 en 26 en is gratis te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10.00 tot 18.00 uur. Parkeren is bij Houtsestraat 17 (navigeren via Hoogstraat). Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Weekend van het varken
Close Menu