Skip to main content
search

Bezoek en contact

Ons Berkhout varken
Doreen vd Berkmortel
houtsestraat 26
5492 TM Sint-Oedenrode

doreen@berkmortel.eu

weekend van het varken

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode op zaterdag 10 en zondag 11 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Sint-Oedenrode is iedereen welkom bij de familie Van den Berkmortel. Zij geeft er zelf uitleg over haar duurzame varkenshouderij en organiseert allerlei leuke activiteiten op haar erf. U bent hier beide dagen welkom van 10.00 tot 18.00 uur.

Duurzame varkenshouderij produceert zelf voer, vlees en elektriciteit

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. Zo stellen Marcel, Doreen en hun kinderen Martijn, Rick en Kirsten van den Berkmortel hun bedrijf aan de Houtsestraat 17 én 26 open voor het publiek. Aan de Houtseweg 17 kun je dragende zeugen in een grote groep zien lopen, relaxen, eten en drinken.

De zichtstal

Via een speciaal zichtvenster kun je van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bij hun moeder bewonderen. Ze drinken er, buitelen wat over elkaar heen en reageren op de geluiden die hun moeder naar hen maakt. Met een beetje geluk kun je daar op 10 en 11 september misschien zelfs biggetjes geboren zien worden. Als de biggetjes groot genoeg zijn, verhuizen ze samen met hun broertjes en zusjes naar het vleesvarkensbedrijf aan de Houtseweg 26. Daar groeien ze samen op in groepen. Op deze locatie kunnen de gasten ook de brijvoerkeuken van de familie Van den Berkmortel bewonderen. In deze keuken maakt de familie zelf voer voor varkens van reststromen uit bijvoorbeeld de frietindustrie. Tijdens de open dag zijn er technieken te zien waarmee de varkensstallen bij warm weer, worden gekoeld. De stallen van de familie Van den Berkmortel zijn voorzien van zonnepanelen. Daarmee wordt elektriciteit voor het eigen bedrijf én huishoudens in de regio geproduceerd. Op het boerenerf is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn er veel bomen geplant en is er een natuurpoel aangelegd. Het varkensvlees dat wordt geproduceerd op het bedrijf van Marcel en Doreen is door al deze investeringen een stuk duurzamer dan vlees van traditioneel gehouden varkens. De vleespakketten van de eigen varkens wordt daarom verkocht vanuit de eigen boerderijbeleving. Tussen de beide bedrijven van de familie van den Berkmortel rijdt tijdens het weekend van het varken een huifkar. Wie wil, rijdt mee.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken kun je bij de familie Van den Berkmortel vanuit een speciale zichtruimte naar de varkens kijken. Bovendien is er op het erf van de familie, van alles te zien en te beleven. Zo kunnen kinderen kunnen spelen en genieten van een kinder-BBQ-plein. Er rijdt een huifkar tussen beide locaties en er is een mega barbecue waar het hele weekend pulled pork wordt bereid. Het Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode wordt gehouden aan de Houtsestraat 17 en 26 en is gratis te bezoeken op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 tot 18.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van de familie Van den Berkmortel en nog tientallen andere zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Weekend van het varken
Close Menu