Skip to main content
search

Bezoek en contact

Marije Brummelhuis
Bekkenhaarszijweg 3
7645 AK Hoge Hexel

marije@fokbedrijfbrummelhuis.nl
info@fokbedrijfbrummelhuis.nl

Kom varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Brummelhuis in Hoge Hexel

Op zaterdag 14 september nodigt Familie Brummelhuis in Hoge Hexel u uit om hun varkens te bekijken en zelf te ervaren hoe het is om varkenshouder te zijn in deze tijd. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de duurzame varkenshouderij van de familie. Er wordt uitleg gegeven en er zijn diverse leuke activiteiten op het erf. U bent op 14 september van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom.

Bijzondere boerderij waar sterke moedervarkens worden voorgebracht

De familie Brummelhuis heeft een bijzondere varkensboerderij waar ze met drie generaties leeft. Op hun fokbedrijf houden ze moedervarkens die regelmatig biggetjes krijgen. Hun biggen groeien op met als doel om later zelf ook een leven te gaan leiden als moedervarken (zeug). Het werk van de familie vergt veel kennis over de erfelijkheid en gezondheid van het varken. Collega varkenshouders die de zeugen bij de familie Brummelhuis kopen, stellen hoge eisen aan hun fokzeugen. Ze willen graag sterke, vruchtbare varkens met goede moedereigenschappen zoals een goede melkproductie en een zorgzaam karakter. Ook willen ze graag dat de zeugen een leven lang gezond en vitaal blijven. Zulke dieren fokken is een bijzonder vak. De boerderij van de familie Brummelhuis is ook een duurzame varkenshouderij. Een biologische luchtwasser filtert ammoniak, geur en stof uit de stal zodat de buurt en de natuur geen last hebben van het bedrijf. Ook zijn er veldbloemen geplant en uilenkasten geplaatst op de boerderij om de natuur te stimuleren. Bijen, insecten en vogels zijn onmisbaar voor boeren. Uilen vangen veel muizen. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van landbouwgewassen.

Trots op het zeldzame Terra varken én het zelf ontwikkelde kraamhok

Moedervarkens verblijven in bijzondere vrijloop-kraamhokken die de familie Brummelhuis zelf heeft ontwikkeld. Zeugen kunnen er veilig bevallen en hun biggetjes zogen. In het kraamhok kunnen zowel de zeug als de biggetjes zoveel mogelijk vrij rondlopen. Op de boerderij leeft het bijzondere Terra varken. Harrie, Josephien Jarno, Marije, Stella en Dion Brummelhuis zijn er supertrots op. Van het ras leven maar 400 fokdieren in de hele wereld. Het speelt een belangrijke rol in de kruising en het in stand houden van hun goede fokzeugen. De familie Brummelhuis geeft uitleg over het speciale varkensvoer dat de varkens krijgen. Het is helemaal afgestemd op de behoefte van zwangere en zogende dieren. Het varken is een kringloopdier. Het eet vooral voer uit overblijfselen uit de voedingsindustrie en produceert mest dat onmisbaar is om nieuwe voeding zoals groenten, fruit, suikerbieten en granen te produceren.

Weekend van het varken

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Brummelhuis van alles te zien en te doen. Zo vertellen de familie en haar medewerkers over hun bedrijf. Vanuit de skybox in de stal kan iedereen de biggen van bovenaf goed zien. En met een beetje geluk zijn er ook nog zeugen met biggen te zien. Aan de hand van de productentafel kan iedereen zien dat er nog ontzettend veel andere producten worden gemaakt van het varken zoals verf, shampoo, tandpasta, drukinkt, bier en kwasten. Je leert er uit welk deel van het varken de verschillende vleesproducten zoals de hamlappen, ribkarbonades en spareribs komen. Ook zijn er allerlei spelletjes en activiteiten voor kinderen, zoals een speurtocht, maisbak en schminken.

Praktische informatie

Het Weekend van het Varken in Hoge Hexel wordt gehouden aan de Bekkenhaarszijweg 3 en is gratis te bezoeken op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur. Op onze website vindt u ook de andere bezoeklocaties en openingstijden van het Weekend van het Varken.

Close Menu