Skip to main content
search

Bezoek en contact

Familie Peer

Bijsterhuizenstraat 12

6641 KL Beuningen

Openingstijden:  Zomertijd 10.00 -18.00 uur       Wintertijd 10.00-18.00 uur

Tel. 024 6777279

E-mail info@personnebos.nl

Website www.personnebos.nl

Facebook http://www.facebook.com/melkveevarkenshouderijpeer/

Instagram @melkvee_varkenshouderijpeer

Over het bedrijf

De familie Peer heeft een bedrijf met vleesvarkens en melkkoeien. Hun boerderij in Beuningen biedt bovendien dagopvang aan ouderen. Op het dak van de varkenstallen liggen zonnepanelen die elektriciteit opwekken. De dieren komen op deze boerderij als ze 10 weken oud zijn en 25 kilo wegen. Een ideale leeftijd om zelfstandig en zonder moeder te leven.

Een kijkje op de boerderij

De familie Peer heeft twee varkensstallen met vleesvarkens. Eén stal volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en één volgens de richtlijnen van de wroetstal met varkens op strooisel. Alle dieren op deze boerderij krijgen extra licht, ruimte en speelgoed. Voor de varkens in de wroetstal zijn er extra faciliteiten die nog meer dierwelzijn bieden. Consumenten betalen iets extra’s voor het vlees van deze dieren. Omdat de familie Peer graag laat zien hoe varkens leven op hun boerderij, bouwden ze een zichtstal. Daar is iedereen welkom om in de wroetstal te kijken. Dat kan dagelijks, zonder afspraak.

Wroetstal

De varkens in de wroetstal leven op strooisel. Er zijn veel ramen op zichthoogte. Door het vele licht, ontstaat er een natuurlijk dag- en nachtritme. Wroetstallen hebben dichte vloeren met een dikke laag vlas. Heerlijk om op te liggen luieren maar ook om in te spelen en natuurlijk te wroeten. Dat doen varkens graag. Het is hun natuurlijk gedrag. Elk hok heeft ook een rooster. Daar doen de varkens hun behoefte.

Strooiselstal is goed voor de varkens en het milieu

De dikke laag strooisel is fijn voor varkens om in te leven maar ook goed voor het milieu. In wroetstallen vermengt de urine van de varkens zich met het strooisel. Daardoor ontstaat er minder ammoniak. Dat is beter voor de dieren, de boer en de omgeving. De varkensmest vermengd met strooisel is waardevolle mest die de bodem verrijkt. De mest is bovendien geschikt voor de productie van duurzame energie via een biovergister.

‘Op en rond het erf is van alles te beleven’

Het bedrijf van de familie Peer ligt in het gebied tussen Maas en Waal, aan de rand van het rivierkleibos ‘t Personnebos.  Rond de boerderij zie je ’s zomers hun melkkoeien en jongvee in de wei. Iedereen is er welkom om een kijkje te nemen bij de varkens.

Close Menu