Skip to main content
search

Bezoek en contact

Familie Wikkerink
Harterinkdijk 25
7065 AP  Sinderen
Openingstijden: zomer 10.00-20.00 winter 9.00-16.00 uur
E-mail: a.wikkerink@comveeweb.nl

Bekijk de video over het bedrijf

Een kijkje op de boerderij

De familie Wikkerink heeft een vleesvarkens- en zeugenhouderij in Sinderen volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Varkens krijgen er extra ruimte, licht en speelgoed. Op hun boerderij leven moedervarkens die regelmatig jonge biggetjes krijgen. De biggetjes groeien bij André en Helga op tot volwassen varkens. Klaar om verkocht te worden voor het vlees. De familie Wikkerink fokt ook haar eigen moedervarkens. Deze dieren blijven jarenlang op het bedrijf.

Boerderij Wikkerink is een varkenshouderij met een hoge gezondheidsstatus. Door jarenlang met succes, een heel streng hygiëne- en gezondheidsbeleid te voeren, komen er geen ziektes voor op dit bedrijf. Een bijzondere prestatie die goed is voor de dieren én de boer.

Zichtstal

In de zichtstal van de familie Wikkerink is iedereen zonder afspraak welkom. Je ziet er de grote stoere beer. Het mannetjes varken met zijn typische geur wordt gebruikt om de vruchtbaarheid bij zeugen op te wekken. In de dekstal worden de dieren bevrucht via kunstmatige inseminatie.

In de zichtstal kun je zien hoe zwangere varkens leven in een grote open ruimte. Daar kuieren en slapen ze veel. De zwangere dieren hebben er bovendien alle kans om “vriendinnen” te maken en lekker wat te socializen.

De zeugen dragen transponders in hun oren. Die zenden een signaal uit naar de computergestuurde voerbox waar elk varken precies de juiste hoeveelheid voer speciaal voor zwangere varkens krijgt. Via het computergestuurde voersysteem controleert de boer of elk varken wel genoeg eet.

In de zichtstal van André en Helga heb je een uitzicht over de moedervarkens en pasgeboren biggetjes. De zeugen worden door de familie Wikkerink, nauwkeurig geselecteerd op goede eigenschappen om regelmatig jonge biggetjes te krijgen zoals vruchtbaarheid, een zorgzaam karakter en voldoende melkproductie.

Wie geluk heeft ziet er hoe biggetjes worden geboren. Tijdens de kraamperiode verblijven de moedervarkens, tijdelijk in een veilig kraamhok. Het zorgt ervoor dat het grote moedervarken niet per ongeluk op haar kleintjes gaat liggen.

Als de jonge biggen van André en Helga kunnen leven zonder de zorg van hun moeder, verhuizen ze naar hun stal aan Harterinkdijk 10a. Ook daar is een zichtstal. Je ziet er de jonge biggen opgroeien tot volwassen varkens. De varkens leven er volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming met extra licht, ruimte en speelgoed zoals strokokers om zich lekker mee te amuseren.

‘Koffieboerderij Groot Nibbelink met haar eigen speeltuin is vlakbij’

Close Menu