Skip to main content
search

Bezoek en contact

Familie Geijsel
Schansweg 16
9343 TE Een-West

marliekebentum@hotmail.com

Weekend van het varken

Kom gezellig varkens en biggen kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Geijsel zondag 11 september in Een-West

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens en biggen kijken, en zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Een-West is iedereen welkom bij de familie Geijsel. Ze geeft er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf. Het Weekend van het Varken bij de familie Geijsel duurt op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Duurzame varkenshouderij produceert naast vlees ook elektriciteit

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een open dag bij varkenshouderijen in heel Nederland. In het vermeerderingsbedrijf van de familie Geijsel kan het publiek vanachter glas de varkens uitgebreid bewonderen. Dragende moederzeugen leven er in groepen in een ruime huisvesting. Daar kunnen ze eten, spelen en relaxen wanneer ze maar willen. De varkens eten er uitgebalanceerd varkensvoer van de vloer zodat ze lekker kunnen wroeten. Ze krijgen hooi uit de hooiruif. Het houdt varkens gezond en in topconditie. Een paar dagen voordat de biggen worden geboren, verhuist de zeug naar een speciale kraamafdeling. Daar is alles erop gericht om de moedervarkens en haar biggen zoveel mogelijk comfort en veiligheid te bieden. Als de biggen worden geboren kunnen ze meteen horen, zien, ruiken en lopen. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar hun moeder om er te drinken. Na 28 dagen kan een big al op eigen benen staan. De biggen gaan dan naar de biggenstal. Daar groeien ze als kool. De varkenshouderij van de familie Geijsel is een duurzame varkenshouderij. Luchtwassers filteren geur, stof en ammoniak uit de stallucht. Daardoor zijn ze hun omgeving niet tot last. Via de luchtwasser winnen Tom en Marlieke ook stalwarmte terug voordat de ventilatielucht de stal wordt uitgeblazen. Deze teruggewonnen warmte gebruiken ze om de vloeren bij de jonge biggetjes te verwarmen. Op de daken van de varkensstallen liggen zonnepanelen. Daarmee wordt elektriciteit gemaakt voor de eigen stallen en huishoudens uit de regio. De varkensstallen van de familie Geijsel verbruiken nagenoeg geen aardgas meer. Het duurzaam geproduceerde vlees verkoopt de familie via Facebook.

Weekend van het varken

Bekijk de biggen en geniet van allerlei gezellige activiteiten zoals een boerenmarkt op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van Tom, Marlieke en hun kinderen Naud, Giel en Tijn van alles te zien en te doen. Via een venster kun je bijvoorbeeld naar de varkens en biggen kijken. Je leest er op informatieborden interessante weetjes over varkens. Kinderen kunnen er knutselen en op een springkussen spelen. Er is een boerenmarkt met producten van boeren uit de regio. Die mag je natuurlijk proeven. Het Weekend van het Varken in Een-West wordt gehouden aan de Schansweg 16 en is gratis te bezoeken op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij tientallen varkenshouders met een zichtstal. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Close Menu