Skip to main content
search

Bezoek en contact

Mark van Sambeek
Koopmanweg 30
8539 RT Echtenerbrug
Soort bedrijf: Zichtstal

mark@echtenerpolderhoeve.nl

Bezoek de boer

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Van Sambeek in Echtenerbrug op zondag 11 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkenshouderijen in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Echtenerbrug is iedereen welkom bij Wim, Hilde, Mark en Ellie van Sambeek. Zij geven er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf. Het Weekend van het Varken bij Van Sambeek wordt gehouden op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Duurzame varkenshouderij produceert naast vlees ook elektriciteit

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. In de speciale zichtstal van de familie Van Sambeek kan het publiek vanachter glas de varkens uitgebreid bewonderen. Dragende moederzeugen leven er in groepen in een ruime huisvesting. Daar kunnen ze eten, spelen en relaxen wanneer ze maar willen. In speciale voerstations krijgt elke zeug precies de juiste portie voer doordat de computer het varken aan haar oormerk herkent. De varkenshouder houdt de gezondheid van de dieren via zijn computer nauw in de gaten door haar eet- en drinkgedrag te bestuderen. Een week voordat de biggen worden geboren verhuist de zeug naar een speciale kraamafdeling. Daar is alles erop gericht om moedervarken en haar biggen zoveel mogelijk comfort en veiligheid te bieden. Als de biggen worden geboren kunnen ze meteen horen, zien, ruiken en lopen. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar hun moeder om er te drinken. Na 28 dagen kan een big al op eigen benen staan. Ze gaan dan naar de biggenstal waar veel ruimte is om te spelen, ravotten en slapen. Ze groeien er als kool.

Friese diervriendelijkheid en extra lekker vlees door handje kruiden per dag

Bij de familie Van Sambeek, leven varkens volgens de allernieuwste normen van de varkenshouderij. Daarnaast leven ze volgens de leefregels van het Friberne varken, een echte Friese uitvinding in de varkenshouderij. Varkensboeren geven hun varkens elke dag een handje kruidenmengsel op basis van eikenschors, jeneverbes, knoflook en kastanjes. Varkens zijn gek op dit moment van speciale aandacht van de boer. Voor hen is het kruidenmengsel een echte gezonde traktatie. Ze eten er niet alleen van maar wroeten en spelen er ook graag mee. Het komt de gezondheid, het welbevinden en de smaak van het varkensvlees ten goede. Friberne varkenshouderijen zijn duurzame varkenshouderijen. Varkens eten voer dat grotendeels wordt gemaakt van overblijfselen uit de voedingsindustrie zoals oud brood, koek, snoep en resten uit de soja-industrie. Deze overblijfselen krijgen daardoor een tweede leven. Op de daken van Friberne varkensstallen liggen zonnepanelen. Daarmee wordt elektriciteit gemaakt voor de eigen stallen en huishoudens uit de regio. Een speciaal systeem voor warmteterugwinning, haalt warmte uit de stallucht voordat deze naar buiten wordt geblazen. Het bespaart veel energie. Daardoor is er nauwelijks nog aardgas nodig bij de varkens.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken op zondag 11 september is er op het erf van de familie Van Sambeek van alles te zien en te doen. Zo zijn er rondleidingen, kinderactiviteiten en kan iedereen er vlees van de eigen varkens proeven. Het Weekend van het Varken in Echtenerbrug wordt gehouden aan de Koopmanweg 30 en is gratis te bezoeken op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van Sambeek en nog tientallen andere zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Close Menu