Skip to main content
search

Bezoek en contact

Rudi en Hetty Krüs – Giesen
Tatelaarweg 13
6941 RB Didam
Soort bedrijf: Zichtstal

rudi.hetty@krugie.nl

Weekend van het varken

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de familie Krüs-Giesen in Didam op zaterdag 10 en zondag 11 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensboeren in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Didam is iedereen welkom bij de familie Krüs-Giesen aan de Tatelaarweg 13. Zij geeft er zelf uitleg over haar duurzame varkenshouderij en organiseert allerlei leuke activiteiten op haar erf. U bent hier beide dagen welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

Varkens in een dikke laag stro voor meer dierwelzijn en een betere natuur

Moderne varkensboeren willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. In Didam stellen Rudi en Hetty hun duurzame varkenshouderij open voor het publiek. De familie Krüs-Giesen heeft een vleesvarkensbedrijf. Biggen van ongeveer 25 kilo laat ze in haar bedrijf opgroeien tot volwassen varkens. De varkens bij de familie Krüs-Giesen leven in een dikke laag strooisel. Dat is voor varkens heerlijk om in te spelen. Varkens eten ook van het stro. Daardoor ontstaat een hoogwaardige mest die goed is voor de bodemstructuur en het bodemleven. Het strooisel draagt bij aan dierwelzijn en aan een betere natuur.

Duurzame varkensboeren produceren zelf vlees, voer en elektriciteit

Varkens gezond en in topconditie houden is dé belangrijkste uitdaging van varkensboeren. Rudi en Hetty doen dat onder anderen door zelf hoogwaardig varkensvoer te maken uit maïs en reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Onder andere oud brood, koek, toast en reststromen uit de productie van maïszetmeel, krijgen hierdoor een tweede leven. In hun mini-mengvoerfabriek mengt de familie zelf droge ingrediënten om er gezonde voeding voor haar varkens van te maken. Rudi en Hetty investeerden in 900 zonnepanelen op het dak van hun varkensstal. Daarmee produceren ze voldoende elektriciteit voor hun eigen bedrijf. De stroom die overblijft wordt terug geleverd aan het net. Een deel van de mest die de varkens produceren, gebruiken Rudi en Hetty voor het verbouwen van maïs. Het principe waarbij varkens, voer eten dat met hun eigen mest is geproduceerd, noemt men kringlooplandbouw. Het wordt in Nederland als een duurzame en toekomstbestendige manier van veeteelt gezien. Het vlees van eigen erf wordt onder andere verkocht als ingevroren vlees bij tuinderij Gesthuizen in de buurt.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken kun je bij de familie Krüs-Giesen vanuit een speciale zichtruimte naar de varkens kijken. Bovendien is er op het erf van de familie, van alles te zien en te beleven voor jong en oud. Iedereen kan er ook het vlees van de eigen varkens proeven. Het Weekend van het Varken in Didam wordt gehouden aan Tatelaarweg 13 en is gratis te bezoeken op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van de familie Krüs-Giesen en nog tientallen andere zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Bekijk de zichtstallen

Close Menu