Skip to main content
search

“Om met name de jeugd te informeren over onze mooie sector hebben we in 2023 meegedaan aan het weekend van het varken. Er is nog veel onbekendheid over varkens en de varkenshouderij. Sinds 2020 hebben we een zichtstal en daar vertellen we het verhaal van The Pig Story en natuurlijk ook van ons eigen bedrijf. Voor jezelf en de medewerkers geeft het veel waardering en energie.

De organisatie van het Weekend van het varken heb ik samen met Anne Marie Noordman opgepakt. De voorbereiding werd goed begeleid door de werkgroep van de POV met een draaiboek en veel tips. Toch kost het nog wel de nodige tijd. Allereerst met het regelen van de vergunning bij de gemeente en het regelen van de EHBO. Daarna hebben we bedrijven benaderd of ze met ons mee wilden werken, zoals de dierenarts, het veevoerbedrijf, de loonwerker etc. gelukkig wouden ze allemaal helpen. Gelukkig hadden we op de zaterdag en zondag veel hulp van familie, collega varkenshouders en vrijwilligers voor de uitleg van de varkenshouderij, de catering, het parkeren etc. etc. Iedereen die meehielp was herkenbaar aan het roze t-shirt van Zichtstal Pleegste.

Het mooiste vond iedereen het biggen knuffelen. Verder konden de mensen natuurlijk in de stallen bekijken en uitleg krijgen over de varkens en de voertechniek. De vrijwilligers van te PigStory gaven uitleg en deelde promotiemateriaal uit. Daarnaast was er een speelweide voor de kinderen met een springkussen, een blote voeten pad en veel speelgoed. Op het erf stonden de moderne machines van de loonwerker en transporteurs, maar ook enkele oude tracktoren om het verschil met vroeger te laten zien. Door het warme weer was iedereen blij met de gratis ranja, koffie of thee. Verder werden er broodjes hamburgers en worst verkocht voor het goede doel; ALS Nederland.

We kunnen terugkijken op een super mooi weekend. Door de inzet van onze medewerkers, de vele vrijwilligers van o.a. Salland Boert en Eet Bewust en aanverwante bedrijven is het heel goed verlopen. We hebben veel geïnteresseerde ouders en kinderen kunnen ontvangen, de varkenshouderij kunnen laten zien en het ware verhaal kunnen vertellen. We hebben ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan het goede doel, ALS Nederland.”

Geschreven door Stephan Rientjes

Close Menu