Skip to main content
search

De Koningsspelen zijn een jaarlijks terugkerende activiteit op veel basisscholen in Nederland. Op de basisschool van onze kinderen wordt de dag vol spelletjes traditioneel gestart met het schoolontbijt, die aangevraagd kan worden op de website van de Koningsspelen.

Onze jongens hoeven deze dag geen eten mee want hun school er wordt er die dag een koningsontbijt aangeboden. De avond van tevoren zeg ik nog “er hoeft morgen geen eten mee, dat krijg je op school”. Waarop onze jongste zegt “Mama, wil je wel iets maken, want dat ontbijt is altijd zo raar”, onze middelste roept ook vanuit de douche “voor mij ook graag ,want ze hebben niet eens vlees of hagelslag!”.

Dat zet me toch aan het denken, onze kinderen zijn een beetje van ‘wat de boer niet kent eet hij niet’, maar dat ze zulke moeilijke eters zijn valt ook wel mee!

Het maakt me nieuwsgierig dus ik ga eens op het internet speuren of ik de inhoud van het schoolontbijt kan vinden.

Al snel heb ik dat gevonden, ontbijt volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum.

Inhoud van het ontbijt: volkoren brood en crackers, halvarine, smeerkaas, 100% pindakaas, fruitspread, appelstroop, ei, appel, tomaat, komkommer, wortels en melk. Ik lees nog eens, maar inderdaad geen vlees. Onze kinderen eten het liefst een broodje ham/ boterhamworst/grillworst of hagelslag en dat is er dus inderdaad niet.

Ik lees verder “Eet meer plantaardig en niet te veel vlees” staat er. Maar niet te veel vlees is in dit ontbijt niet aan de orde er is helemaal GEEN VLEES. Terwijl ik laatst nog ergens heb gelezen dat de Koning zelf het liefst van de BBQ eet.

We hebben er thuis een gesprek over en ik beaam dat ik de kinderen begrijp maar dat sommige dingen wel gezonder zijn zoals volkoren i.p.v. tarwe bruinbrood.  Onze jongste zegt “ik vind dat brood wel goed maar ik doe toch geen appel op mijn brood, dat fruit eet ik zo wel maar wat er op mijn brood moet vind ik allemaal niet lekker”. Aangezien wij zelf ons varkensvlees verkopen besluiten we in overleg met de leerkrachten zelf wat droge worsten en grillworsten mee te geven  en deze ook op de ontbijttafel te zetten. Op deze manier is er toch een mogelijkheid om vlees te eten.

Want iedereen moet zelf weten wat hij/zij belangrijk vind en wil eten, maar vlees is niet ongezond!

Ik moet hier wel bij vermelden dat onze kinderen op een kleine dorpsschool zitten en de leerkrachten erg met “de boeren” begaan zijn. Ook kopen ze lokaal, er zijn meerdere kinderen die op een boerderij wonen en hun producten verkopen. Ook de juffen van onze kinderen komen geregeld varkensvlees bij ons halen. Misschien is dat een verschil met de scholen die in de stad staan?

Close Menu