Skip to main content
search

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Boerderij Educatie Nederland (BEN) hebben hun samenwerking in 2022 verlengd. Partijen zetten zich gezamenlijk in voor de realisatie van klassenbezoeken aan varkensboerderijen. De samenwerking begon in september 2019, maar moest geruime tijd worden stilgezet vanwege corona. De samenwerking is nu gecontinueerd. In Nederland zijn in totaal 325 boerderijen waar schoolklassen terecht kunnen. Hieronder zijn 18 varkensboerderijen.

Dit jaar hebben al 55 schoolklassen een bezoek aan een varkensboerderij gebracht. “Vroeger hadden de meeste kinderen wel een boer in de familie, waar zij kennis opdeden over de landbouw, veehouderij en voedselproductie. Tegenwoordig is dat meestal niet meer zo. Daarom is het extra belangrijk geworden dat kinderen boerderijen bezoeken en hier kijken hoe het eraan toegaat. Dat is niet alleen leerzaam, maar nog leuk ook”, zegt Linda Verriet, voorzitter van de POV.

Met de klas een boerderij bezoeken kost de school geld. “Wij vinden het erg belangrijk dat klassen de boer op gaan, geld mag daarbij geen belemmering zijn. Daarom nemen wij een deel van de kosten voor onze rekening”, stelt Verriet.

Klassenboer word je niet zomaar

Boerderij Educatie Nederland bewaakt de kwaliteit van de educatieboerderijen. Deze moeten geschikt zijn voor het ontvangen van klassen. Dat betekent niet alleen dat er faciliteiten moeten zijn om grotere groepen te kunnen ontvangen, ook moeten de boerderijlessen aan eisen voldoen. POV ontwikkelde in samenwerking met Boerderij Educatie Nederland lesmateriaal voor basisscholen. Dit lesmateriaal wordt op de meeste varkensboerderijen gebruikt.

Boerderijeducatie Nederland is blij dat de samenwerking met de POV verlengd wordt. “De POV maakt het mede mogelijk dat schoolkinderen een leerzaam bezoek kunnen brengen aan een boerderij”, zegt Arjan Monteny, voorzitter van BEN. “Samen gaan we er voor dat ieder kind minimaal één keer in zijn basisschool carrière op een boerderij of tuinderij is geweest.”

Close Menu