Skip to main content
search

Weekend van het varken weer zo’n benaming voor enkele dagen in het jaar. Er is bijna voor elke dag in het jaar wel een thema / feestje te bedenken, Wereldmelkdag, Vaderdag, Modderdag, Dag van de Boerin etc. Zo is er al enkele jaren een weekend van/voor het varken, in dit weekend stellen verschillende varkenshouderijen hun erf open voor bezoekers om het verhaal te vertellen over de varkenshouderij. Dit jaar hebben wij (Dijk43) ook meegedaan, wij willen graag de burgers en buitenlui vertellen hoe wij onze varkens houden en verzorgen.

Hoe kom je bij zo’n Weekend?

Ik (Wilma) had in het jaar 2021 een online cursus gevolgd voor sociale media via de POV. Deze cursus ging over het werken met sociale media om het ware verhaal van de varkenshouderij te posten. Hieruit is een werkgroep gekomen om samen de varkenshouderij in een goed daglicht te zetten. In deze werkgroep werd er ook gemeld over het weekend van het varken, dit vond ik wel interessant.

Wij zijn namelijk bezig om ons bedrijf open te stellen voor mensen buiten ons erf en wat is dan mooier om samen zo’n weekend te organiseren. Vanuit de POV (producentenorganisatie Varkenshouderij) werden er 14 bedrijven samen uitgenodigd om een online vergadering te houden, het was namelijk nog wel even spannend of het wel door kon gaan, er was een uitbraak van AVP dicht bij de grens begin juli. Gelukkig bleef het bij 1 bedrijf en konden wij beslissen om het weekend fysiek plaats te laten vinden. Ja, naar 2 jaar online is dit toch wel prettig.

Toen ging het los!

Wat zullen wij organiseren? Hoe de varkens laten zien? Wat moet er allemaal klaar voor die tijd? Wie gaat wat doen? Wie kan ons helpen? Hoe vermaken wij de kinderen? Oooooh er is zoveel om te doen en wat leuk is het om te doen.

Elke dag kwamen wij verder met de ideeën, streekmarktje met streekproducten, slager een varken uit benen, varken met biggen buiten laten lopen, theatervoorstelling. Ook de officiële kant moest gebeuren evenementen vergunning aanvragen, parkeerterrein, marktkramen en toiletten regelen.

Gelukkig even ontspannen een weekend feest vieren op de Klarenbeekse kermis, lekker uit je dak gaan en vele bekenden spreken. Na dit weekend was het nog drie weken en dan is het zover.

Iedereen was bezig met zijn klussen, het weiland glad maken, de groentetuin schoonmaken en houden, hok maken met houtenplanken voor de zeug met biggen. Hoe dichter bij het weekend kwamen, hoe perfecte het erf werd.

Dan is het zover zaterdag 10 september om 10:00 uur kunnen de bezoekers komen maar wat was er na 2 maanden… REGEN REGEN en nog eens REGEN. Gelukkig stopte de regen rond 11:00 uur en konden de mensen alsnog komen. De zondag was een zeer zonnige dag! Wat hebben wij deze dagen veel mensen over ons erf gehad om het verhaal te vertellen over onze varkens en over ons bedrijf Dijk43 en wat heeft iedereen ervan genoten.

Wij zeggen tot volgend jaar!

Close Menu