Skip to main content
search

Op 23 september heeft een groep van zestig studenten en twee leerkrachten van mbo Yuverta in Helmond ons Varkenshotel bezocht. Het gaat voor de studenten om een kennismaking met de veehouderij. Ze gaan later een stage van drie weken lopen bij een veehouder. Dit ter voorbereiding van een stage bij een dierentuin. Met het lopen van een veestage gaan ze praktische vaardigheden opdoen en ervaren hoe het is om 40 uur per week inspannend werk te leveren.

De school wil studenten meegeven dat de rol van het dier in de huidige maatschappij divers is. Het is dus niet enkel een aaibaar huisdier of roofzuchtige wolf. Door studenten de productiekant van een dier te laten zien, geeft dat ook inzicht welke weg het voedsel, dat op hun bord belandt, heeft afgelegd. Studenten dienen ook ervaring op te doen met de voortplanting van dieren, het begeleiden van moeder en jong en mogelijk het helpen bij geboorten. Dat is in de setting van een veehouderij realistischer dan in de dierentuin of in een opvangcentrum.

Deze groep studenten werd ontvangen in de feestruimte op onze locatie. Dit zorgde al meteen voor een gezellige sfeer. Aan de bar werden bierbestellingen gedaan, maar helaas kwam er alleen maar cola uit de tap deze dag. Toen we de jongens en meiden eindelijk stil hadden, was het tijd voor de bedrijfsvideo. Vooral deze studenten houden van natuur en avontuur, dus het werd daarna hoog tijd voor een expeditie in de stal. Niet voordat iedereen in wegwerpkleding was gehesen, natuurlijk. Zes begeleiders leidden de studenten in groepjes van tien rond en bestookten hen met de nodige informatie. De meesten hadden nog nooit een varkensstal van binnen gezien, dus dat was een hele gebeurtenis. Vooral toen we aankwamen bij de gespeende biggenstal met de gekleurde ledverlichting werd het een gezellige boel; helemaal op het moment dat we de lichten op de maat van de muziek lieten knipperen. Maar de meeste studenten smolten weg in de kraamafdeling bij de net geboren biggetjes, die dan ook veelvuldig werden geknuffeld.

Na drie uur gingen de studenten weer met de bus naar school terug met rugzakjes van The Pig Story; vol informatie over onze sector en natuurlijk de begeerlijke ‘Wuppies’. Meerdere studenten vroegen na afloop of ze bij ons stage mochten lopen en dat is prachtig. Met de expeditie hebben we dus een aantal jongelui kunnen boeien. Zo hopen we dat straks meer van deze studenten voor onze mooie sector gaan kiezen en dat is broodnodig. Te weinig jonge mensen kiezen voor de varkenshouderij, mede door het negatieve frame dat telkens over de sector geworpen wordt. Hoe anders en positiever de varkenshouderij is, kunnen we studenten laten ervaren door ze op ons bedrijf te laten rondkijken, proeven, ruiken, voelen en luisteren. Open je bedrijf en vertel: de varkenshouderij is zo gek nog niet!

Deze column verscheen eerder in vakblad pigbusiness.

Jan Vogels Varkenshouder in Erp www.varkenshotel.com

Close Menu