Varkensvlees is de meest gegeten vleessoort op de barbecue. Dit zijn vaak worstjes, karbonade of spareribs. Maar varkensvlees is veel veelzijdiger. Echter een goede bereiding is het halve werk!

Graag delen wij met jullie een aantal heerlijke recepten.

Speenvarken Rack van de BBQ

Ingrediënten:

  • 1,5 kg speenvarken rack
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • ¼ kop extra Virginie olijfolie
  • Zeezout naar smaak toevoegen

Bereiding:

Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Kruid het rack met zout. Verhit ¼ kop olijfolie in een koekenpan en braad en rack even aan tot het een mooi kleurtje heeft. Verwijder het rack uit de koekenpan. Meng de mosterd, knoflook en wat olijfolie. Smeer de mix met een kwastje over het rack en plaats het rack in de oven. Gaar tot een kerntempratuur van 68 graden Celsius, ongeveer 40 minuten.

Zeeuws spek van de BBQ

Ingrediënten:

  • 1 kilo buikspek

Voor de marinade:

  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels zwarte peper – versgemalen
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder

Extra benodigdheden:

  • 1 hersluitbare diepvrieszak
  • 2 blokken of handjes snippers rookhout (appel kersen)
  • Kernthermometer

Bereiding:

24 uur voordat het spek op de bbq gaat.

Meng alle ingrediënten van de marinade goed door. Snij het buikspek in twee gelijke stukken. Prik met een vork gaatjes in het buikspek zodat de marinade erin kan trekken. Doe het buikspek in een hersluitbare diepvrieszak, doe de marinade erbij en masseer goed in het vlees. Leg de zak in een kom in de koelkast.

Het spek bereiden

Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op 140-160°C. Voeg het rookhout toe en leg het buikspek op het rooster, weg van het vuur. Plaats de voeler van je kerntempratuurmeter. Als de kerntemperatuur van je Zeeuws spek 70°C is mag het van de barbecue. Laat het Zeeuws spek afkoelen tot kamertempratuur. Snij in plakken en serveer het als snack of als onderdeel van een maaltijd.

Pulled Pork

Ingrediënten:

  • 2 á 3 kg varkensnek aan stuk zonder been, courante snit
  • Grillkruiden
  • 1 l appelsap (ongezoet)
  • 75 g keukenzout

Bewerking:

Dep de buitenkant droog en wrijf in met de kruiden (niet te karig), laat de kruiden 1 nacht intrekken.

Benodigdheden:

  • BBQ met deksel
  • brandstof: houtskool
  • zone: indirect
  • techniek: low & slow
  • temperatuur: 110°C

Optioneel: Roken met een of twee kersenhoutblokken (chunks).

Bereidingswijze:

  • Plaats een lekbak met appelsap
  • Plaats de varkensnek op het rooster, indirecte zone
  • Steek de kernthermometer in het hart van het vlees
  • Gaar low & slow tot kern 75°C
  • pak rondom goed in met 2 – 3 lagen aluminiumfolie, en plaats terug op de barbecue
  • gaar low & slow verder tot een eindkern van 87 – 88°C
  • haal het vlees van de barbecue en laat 1,5 – 2 uur in een braadslee rusten
  • trek het vlees uit elkaar trekken (pullen)
  • meng met het lekvocht uit de aluminiumfolie en +/- 10% barbecuesaus naar keuze