Skip to main content
search

Het is oudejaarsavond, de avond van gezelligheid en het samenzijn. Dit jaar houden we het rustig, geen groot feest maar gezellig thuis samen met mijn schoonouders en een paar vrienden. De wijn staat koud, het Keez-spel is uit de kast gehaald en de hapjes zijn vers bereid. De eerste wijntjes zijn gedronken als de telefoon gaat van mijn vriend Tim. Direct weten we al dat het de voercomputer is, die belt. De computer belt als hij een probleem heeft waarbij hij menselijke hulp nodig heeft. Vaak een klein iets, waarna hij weer door kan met zijn taak: varkens voeren.

Tekst en foto’s: Janine en Tim

Als er een leiding is gesprongen, moet dat direct gemaakt worden, ongeacht het tijdstip

Nu zul je net zien dat het deze keer geen kleinigheid is – naast mij hoor ik: ‘pa trek je oude kleren maar weer aan…’
Wij voeren op onze boerderij met brijvoer, dat is voer dat in papvorm aan de varkens wordt gegeven. De voercomputer lengt diverse voedingsmiddelen aan met water en serveert het daarna aan de varkens.
Wast blijkt: de brijleiding is gesprongen. Zoals je zult begrijpen, is dit niet het meest schone klusje. Maar dat maakt ons helemaal niets uit. De voercomputer heeft één belangrijke taak en dat is varkens voeren. Zodra er een leiding is gesprongen, betekent dit dat de varkens geen voer kunnen krijgen. Dus moet het direct gemaakt worden, ongeacht het tijdstip. Op dat moment was het oudejaarsavond, enkele uren voor middernacht.
Een storing op het bedrijf betekent: oude kleren aan, overall aan, gereedschap bij elkaar pakken en klussen maar, totdat het euvel is verholpen. Het blijkt om een serieuze breuk in de leiding te gaan, maar ongeacht de dag en het tijdstip, het wordt direct gemaakt. Wij willen niet dat onze varkens een voerbeurt overslaan, ze rekenen op hun eten in de voerbak.
De mannen hebben de varkens gevoerd en uiteindelijk kunnen wij thuis ook nog een uurtje genieten van hun aanwezigheid voordat de klok het nieuwe jaar inluidt. Op naar een nieuw jaar vol met nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen en vooral weer een jaar vol passie voor onze boerderij en onze varkens.
Close Menu