Skip to main content
search

Annemarie Noordman (rechts op de foto) heeft met haar man Herbert en vier kinderen een varkensbedrijf in Lemelerveld in de provincie Overijssel. Annemarie vindt het belangrijk dat mensen weten hoe het eraan toegaat in de varkenshouderij, dus  stelt zij haar bedrijf al jarenlang open voor studenten en leerlingen van scholen. Ook ontvangt zij geregeld bezoekers tijdens open dagen of voor een rondleiding.

"Blij dat wij in Nederland wonen en kunnen kiezen tussen duurder en goedkoper vlees"

Beter Leven’ van de Dierenbescherming

Annemarie heeft een achtergrond als verpleegkundige, maar koos er jaren terug voor om samen met haar man het bedrijf te runnen. Al snel daarna besloot het bedrijf om de vleesvarkens te gaan houden volgens het Beter Leven-concept van de Dierenbescherming. De dieren krijgen dan o.a. meer ruimte en meer speelgoed. “Dat past bij mijzelf, maar ook bij het denkpatroon van de consument. De kennis over Beter Leven onder supermarktklanten valt me overigens wel wat tegen. Ik denk dat het daarom goed is dat we met elkaar blijven praten. Ik vertel dan dat we blij mogen zijn dat we in Nederland wonen en kunnen kiezen tussen duurder en goedkoper vlees en meer en minder sterren. Maar we moeten zuinig  zijn op de Nederlandse boer. Anders komt straks als het vlees uit het buitenland en hebben we geen keuze meer over hoe dat dier gehouden wordt.”

Trots op varkens en varkenshouderij

“Ik doe er alles aan om mijn varkens een goed leven te geven.  Ik ben trots op onze varkens en de varkenshouderij.

Annemarie besloot enkele jaren terug om het bedrijf open te stellen voor bezoekers. “Het begon met een verzoek van een Middelbare Agrarische School om studenten drie dinsdagen achter elkaar te laten meelopen op het bedrijf. Daarna werden het ook bezoeken van niet-agrarische scholen en toen van basisscholen.”

De leerlingen die 3 dagen meelopen krijgen echt een eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld voor een zeug die biggen moet krijgen. Een klein clubje studenten houdt de zeug in de gaten en bekijkt er hulp nodig is bij de bevalling. Een week later helpen ze bij de vleesvarkens, zodat ze het hele traject ‘van zaadje tot karbonaadje’ in beeld krijgen.

Eerst kijken, dan vragen stellen

Annemarie: ”Een groep Havo- en VWO-leerlingen die komt laat ik eerst vooral kijken. Als zij binnenkomen zijn ze toch niet bij het raam vandaan te krijgen. Van daaruit kunnen ze de zeugen met kleine biggen zien. Dan hoef ik echt niet mijn verhaal te gaan vertellen. Ik zorg ondertussen voor de koffie en thee. Daarna mogen ze vragen stellen en dan gaan we de stal in.”

Serrestal

De stal die twee jaar geleden werd gebouwd voor de zeugen en biggen is een serrestal. Het dak is doorzichtig waardoor de dieren veel licht en lucht krijgen. In de stal groeien bomen en planten. “Dit is nog heel experimenteel. We willen graag een natuurlijke omgeving creëren. In het stro kunnen de zeugen een nest maken voordat ze biggen krijgen. Ze kunnen wroeten en hun natuurlijk gedrag vertonen.” Dit deel van het bedrijf is op afspraak en tegen betaling opengesteld voor bezoekers.

Met respect luisteren naar elkaar

“Ik heb veel respect en liefde voor mijn dieren, maar het wordt uiteindelijk wel vlees. Dat is voor sommige leerlingen best moeilijk en dat snap ik ook wel, maar ik wil hierover heel graag in gesprek blijven. Met een veganistisch meisje dat we eens op het bedrijf hadden via haar school, ben ik eerst uitgebreid gaan koffiedrinken bij ons in de keuken. De leerlingen mogen bij mij in de stal en meehelpen en voelen. Dan krijg je ze meer mee in je verhaal”. Annemarie doet ook regelmatig mee aan open dagen.

Het bedrijf van Annemarie vind je via www.varkenshoff.nl.

Close Menu