Skip to main content
search

Nee, niet mijn uitspraak, maar van één van de leerlingen van Het Kompas uit Nieuwleusen. Zij waren hier voor een boerderijles vanuit het programma Kerngezond Dalfsen. Is er dan iemand ziek? Nee, zeker niet!

Met een glimlach begint Rita, onze dierenarts, te blozen van de uitspraak. ‘Zo ben ik nog nooit genoemd.’ Even eerder had ik de kinderen vertelt dat ze geluk hadden vandaag. ‘De dierenarts komt ook vandaag en zij gaat kijken of de grote moedervarkens, de zeugen, biggetjes in de buik hebben.’ ‘En jullie mogen dit samen met haar bekijken.’ Hoe mooi en bijzonder kan het zijn voor kinderen, maar vergeet de ouders ook niet. De ouders zijn er niet alleen voor het vervoer van de kinderen, maar ook zij mogen mee doen met de boerderijles en beleven die net zo mee als de kinderen.

Vaste factor

Rita, varkensarts bij De Oosthof Dierenartsten, komt elke vier weken op ons bedrijf. Dit is verplicht vanuit de Nederlandse wet- en regelgeving. Waarom? Op die manier houdt een externe partij zicht op het dierenwelzijn op de varkenshouderijen in Nederland. En zo dus ook op mijn bedrijf. Het is niet alleen een verplichting, maar met haar vier wekelijkse bezoek is zij een vaste factor en sparringpartner op mijn bedrijf. Met haar bespreek ik wat te doen en hoe te handelen bij eventuele zieke dieren, opvallende en/of afwijkende gedragingen van de dieren en bespreken we samen hoe we andere zaken op gebied van dierenwelzijn kunnen verbeteren. En ja, af en toe hoort er bij het bezoek een stukje boerderij educatie bij!

Boerderijeducatie

Biggetjes in de buik? Of niet…

Rita en ik vinden elkaar in het plezier en enthousiasme voor ons vak. Zij draait haar hand er dan ook niet voor om, om de kinderen mee te laten kijken met het scannen van de zeugen. Met een echo apparaat kan zij bekijken of een zeug daadwerkelijk drachtig (zeg maar zwanger) is. Dit kan zij zien vanaf 21 dagen na de inseminatie of dekking. In het begin stadium van de dracht (als een zeug nog maar kort zwanger is) kijkt zij vooral of zij vruchtzakken ziet, zwarte vlekken op haar scherm. Met de kinderen hebben we zeugen bekeken die al kort voor het werpen (zeg maar bevallen) zitten. Bij die zeugen kun je op het scherm al de contouren van de biggetjes zien. Voor zowel kinderen als de ouders een mooie ervaring. Bedankt Rita!

Nooit hetzelfde

En zo verloopt een bezoek van leerlingen, basisschool, voortgezet of middelbaar onderwijs, nooit hetzelfde. Hoewel we een programma voorbereid hebben, zorgt de rondleiding over het erf en het contact met de dieren altijd weer voor mooie ervaringen die je niet kunt voorbereiden. Het zijn vooral de vragen en opmerkingen van de kinderen die daarvoor zorgen. ‘De dokter is er.’ Dat was voor mij als boerin voor deze boerderijles weer het cadeautje van de ochtend. Heerlijk om mee te maken hoe deze kinderen het leven op de boerderij ervaren en dingen mogen leren over de varkens. Ik geniet ervan!

Close Menu