Skip to main content
search

Varkenshouders doen er alles aan om hun dieren gezond te houden. Dit is heel belangrijk, want gezonde dieren zijn gelukkige dieren! Een varkenshouder zorgt er bijvoorbeeld voor dat zijn varkens altijd genoeg eten en drinken hebben. Het eten dat de varkens krijgen is heel belangrijk voor hun gezondheid. Het eten moet goede voedingstoffen hebben die de varkens nodig hebben om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. Daarom maken dierenvoedingsdeskundigen het eten speciaal voor de varkens en blijven ze het controleren om te zorgen dat het goed is en blijft. In het voer zijn  vaak extra vitaminen en mineralen toegevoegd.

Varkens zijn erg schone dieren. Een varkenshouder zorgt ervoor dat de plek waar de varkens wonen altijd schoon is. Dit doet hij door de stal regelmatig schoon te maken en te desinfecteren. Maar niet alleen de stallen zijn belangrijk om schoon te houden. Ook de varkenshouder zelf en bezoekers moeten douchen voordat ze de stal ingaan. Zo voorkomen ze dat er viezigheid en ziektes van andere bedrijven worden meegenomen naar hun eigen bedrijf. Het is namelijk belangrijk om de varkens te beschermen tegen ziektes die van buitenaf kunnen komen. Door goede hygiëne te handhaven, kunnen ziektes worden voorkomen en kunnen de varkens makkelijker gezond blijven.

Net als mensen hebben varkens regelmatig medische zorg nodig. Maar in plaats van dat varkens naar de dokter gaan, komt de dokter, in dit geval de dierenarts, elke maand naar de varkens toe.
De dierenarts is gespecialiseerd in het controleren van  varkens en houdt in de gaten of de varkens gezond zijn en blijven. En kan eventuele zieke varkens ook behandelen.  De dierenarts maakt elke maand een rondje langs alle varkens om te controleren of er problemen in de stal zijn. De varkenshouder houdt zelf dagelijks een oogje in het zeil, maar als hij hulp nodig heeft, gaat hij samen met de dierenarts aan de slag. Zo werken de varkenshouder en de dierenarts samen om ervoor te zorgen dat de varkens niets tekort te komen en gezond blijven.

diergezondheid

Daarnaast vaccineren varkenshouders hun varkens. Een vaccinatie betekent dat de varkens een prikje krijgen waardoor ze beschermd zijn tegen ziektes. Ook mensen krijgen vaccinaties, bijvoorbeeld tegen de griep of mazelen. Vroeger was er een ziekte die veel voorkwam bij varkens, de ziekte van Aujeszky. Maar doordat de varkens jarenlang vaccinaties hebben gekregen, is deze ziekte nu verdwenen en hoeven ze hiervoor geen vaccinatie meer te krijgen. Andere ziektes die nog wel voorkomen zijn bijvoorbeeld PRRS, APP, Vlekziekte, Mycoplasma, griep, Circo- en Parvovirus. De varkenssector wil graag dat er in Nederland geen PRRS meer is en daarom is de hele sector hier druk mee bezig. Ook voor APP en Mycoplasma is er een plan gemaakt om deze ziektes nog verder tegen te gaan.  

Een goed klimaat in de stal is ook heel belangrijk voor de gezondheid van de varkens. Net zoals wij een fijne temperatuur en goede lucht nodig hebben om ons lekker te voelen, hebben varkens dat ook nodig. Daarom werkt de varkenshouder samen met een klimaatspecialist. Die specialist weet alles van het juiste klimaat in de stal en helpt de varkenshouder om dit te verbeteren. Zo blijven de varkens gezond en voelen ze zich prettig in hun stal!

Dus, zoals je nu weet, zijn varkenshouders heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de varkens. Ze zorgen ervoor dat de varkens gezond voer krijgen, dat hun leefomgeving schoon en hygiënisch is en dat het klimaat in de stal goed is. Zo zorgen ze ervoor dat de varkens gezond en gelukkig zijn.

En wist je dat veel varkenshouders ook heel trots zijn op hun werk en graag laten zien hoe het er op hun boerderij aan toe gaat? Misschien kun je zelfs een keer een kijkje nemen op een varkensboerderij en alles leren over deze bijzondere dieren en hun verzorgers!

Close Menu