Skip to main content
search

Laatst was het maar liefst 36 graden buiten in de schaduw. Ik kreeg een appje van de buurman dat het maar liefst 38 graden was op zijn werk. ‘Pff’, appte ik terug,’ je kan maar beter een varken zijn’. Hè wat, zal u wel denken, wat is dat voor rare vergelijking.

Hoe werkt nevelkoeling?

Ik zal het uitleggen. U heeft vast wel eens van nevelkoeling gehoord. Sommige supermarkten gebruiken dit om de verse groente van nevel te voorzien om ze zo langer vers te houden. Het koude water wordt verneveld, zodat de groente niet echt nat wordt, maar welke lekker fris blijft en dus langer meegaat.
Dit soort nevelkoeling gebruiken wij bij heet weer namelijk bij onze zeugenstal. Frisse buitenlucht komt aan de zijkant de stal in. Onder de dakgoot hebben we een dunne buis met daarop mini-sproeiers geïnstalleerd. Binnen in de stal hangt een voeler. Als deze boven de 25 graden komt zetten we de verneveling aan. Deze verspreidt het koude water in nevel vorm. Hierdoor is de lucht die in de stal gezogen wordt een stuk frisser. Terwijl het buiten richting 30 graden gaat, blijft het bij ons 25 graden in de stal.

hittestress

Varkens houden niet van hitte

Zeugen houden niet van temperaturen boven de 25 graden. Ze kunnen namelijk niet zweten en moeten dus via hun ademhaling de warmte kwijt zien te raken. Zo hoorde ik van een biologische varkenshouder dat zeugen dan het stro wegschuiven, omdat ze dit te warm vinden en graag gewoon op een kale betonnen vloer gaan liggen om zo ook hun warmte kwijt te raken.

Vakantietijd

Inmiddels hebben we gelukkig weer wat aangenamere temperaturen. De nevelkoeling is weer uit en de ventilatoren hoeven niet volop te draaien. Dit is beter voor mens en dier. Het mag dan wel vakantietijd zijn en we willen graag mooi weer, maar het hoeft van mij niet heet te worden. Bij deze wens ik iedereen een fijne zomertijd.

Ruth van der Haar

Close Menu